Minnesota

Åpner norrøn kirke bare for hvite

Når Asatru Folk Assembly, som tilber norrøne guder som Tor og Odin, åpner sine dører i Murdock i Minnesota, er det bare hvite mennesker som får komme inn.

BARE FOR HVITE: I dette bygget, som tidligere var en luthersk kirek, i Murdock i Minnesota skal Asatru Folk Assembly få lov til å nekte folk som ikke er hvite adgang. Foto: Renee Jones Schneider/Star Tribune via AP
BARE FOR HVITE: I dette bygget, som tidligere var en luthersk kirek, i Murdock i Minnesota skal Asatru Folk Assembly få lov til å nekte folk som ikke er hvite adgang. Foto: Renee Jones Schneider/Star Tribune via AP Vis mer
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): Kontroversen har skapt overskrifter i USA, og er blant annet omtalt av NBC News og CNN.

Asatru Folk Assembly (AFA) har nemlig fått tillatelse fra byrådet i den knøttlille landsbyen med 280 innbyggere til å nekte adgang for folk som ikke er hvite. Men nå møter den mildt sagt kontroversielle beslutningen motbør.

- Ikke velkommen

En underskriftskampanjen på nettet har samlet om lag 50.000 underskrifter.

- Jeg tror de tenkte at de kunne fly under radaren her i en liten landsby som dette, men vi vil holde presset oppe. Rasisme er ikke velkommen her, sier Peter Kennedy, som bor i Murdock, til NBC News.

Southern Poverty Law Center (SPLC) beskriver Asatru Folk Assembly som en av de største hatgruppene inne retningen de kaller Neo-Volkisch. Gruppa baserer seg på som baserer seg på en idé om at deres hvite blodlinjer gjør dem overlegne.

Selv nekter gruppa for at de er en hvit makt-gruppe.

- Det er vi ikke. Det er rett og slett ikke sant. Bare fordi vi respekterer vår kultur betyr ikke at vi er nedsettende til andres, sier en av styremedlemmene i AFA, Allan Turnage, til NBC News.

Organisasjonen hevder at skriftene deres og medlemsksap utelukkende er for dem med europeiske blodslinjer.

FORSVARER: AFA-medlem Allan Turnage forsvarer organisasjonen under et møte i bystyret i Murdock i Minnesota. Foto: Renee Jones Schneider/Star Tribune via AP
FORSVARER: AFA-medlem Allan Turnage forsvarer organisasjonen under et møte i bystyret i Murdock i Minnesota. Foto: Renee Jones Schneider/Star Tribune via AP Vis mer

Religionsfrihet

Bystyret i Murdock sier at de ikke støtter kirken, men at de var lovpålagt å tillate trossamfunnet. Dermed ble AFA-kirken godkjent med tre mot én. Dermed får AFA lov til å starte opp virksomheten sin i en kirkebygning, som tidligere huset et luthersk trossamfunn.

- Vi ble sterkt rådet av advokaten vår til å gi dem tillatelse av juridiske årsaker for å beskytte deres rettigheter knyttet til det første grunnlovstillegget (som blant annet sikrer religionsfrihet journ.anm.). Dersom vi hadde nektet dette, ville vi blitt tvunget til en lang juridisk kamp som kunne blitt ganske dyr, sier ordfører Craig Kavanagh.

Av de 280 innbyggerne i byen, har om lag 20 prosent latinamerikansk bakgrunn.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer