Åpner ny kontrollhøring om Telenor og Vimpelcom

- Jeg blir egentlig bare trist, sier Martin Kolberg.

NY HØRING: Leder av Kontroll- og konstitusjonskomiteen Martin Kolberg (Ap) opplyser i dag at de skal kalle inn til ny høring i saken om Telenor og Vimpelcom. Hensikten er å kartlegge departementets tiltak for å skaffe de riktige opplysningene, men også Telenors håndtering av spørsmålet om eventuell korrupsjon i forbindelse med etablering av virksomhet i Usbekistan. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
NY HØRING: Leder av Kontroll- og konstitusjonskomiteen Martin Kolberg (Ap) opplyser i dag at de skal kalle inn til ny høring i saken om Telenor og Vimpelcom. Hensikten er å kartlegge departementets tiltak for å skaffe de riktige opplysningene, men også Telenors håndtering av spørsmålet om eventuell korrupsjon i forbindelse med etablering av virksomhet i Usbekistan. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Kontrollkomitteen har enstemmig besluttet å åpne ny høring i saken om Vimpelcom og Telenors rolle der, sier Martin Kolberg (Ap), leder for Kontroll- og konstitusjonskomiteen.

Komiteens mål er å gjennomføre denne høringen før jul, men det er foreløpig ikke avklart hvem som skal kalles inn til høring.

- Hensikten er å kartlegge departementets tiltak for å skaffe de riktige opplysningene, men også Telenors håndtering av spørsmålet om eventuell korrupsjon i forbindelse med etablerng av virksomhet i Usbekistan, sier Kolberg, og legger til:

- Det ble ikke gitt fullstendige opplysninger til verken Stortinget eller departement, og nå vil vi ha hele sannheten på bordet, slik at Stortinget kan mene noe om næringsdepartementets håndtering av situasjonen.

- Jeg blir trist Tema for høringen blir de nye og alvorlige opplysningene som førte til at Svein Aaser ikke lenger hadde statsrådens tillit og måtte trekke seg som styreleder med umiddelbar virkning.

- Den vitkigste grunnen til at det nå blir ny høring, er at det har kommet fram viktig informasjon som burde vært lagt fram i den forrige høringen. Det betyr at den er ufullstendig. Vi vet nå ting som burde vært en del av saken, sier Bård Vegard Solhjell (SV) til Dagbladet.

Opplysningene ble ikke meddelt komiteen da daværende Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas fortalte sin versjon av Vimpelcom-saken under forrige høring.

Kolberg er ikke nådig i sin karakterisering av Telenors mangelfulle forklaring i forrige høringsrunde.

- Telenor sier nå at de holdt tilbake ting som var vesentlig for saken, og det er både ulovlig og uheldig. Jeg blir egentlig bare trist av det hele, sier Kolberg.

- Uforståelig Kontroll- og konstitusjonskomiteen var i dag samlet for å beslutte om de skal fortsette å grave i Telenors forhold til det korrupsjonsmistenkte Vimpelcom.

Baksaas innrømmet mandag å ha holdt tilbake informasjon om VimpelCom i Stortingets kontrollhøring om mulig korrupsjon i selskapet 14. januar, og i Dagens Næringsliv tirsdag beklager han dette.

- Det at Jon Fredrik Baksaas har holdt tilbake informasjon er uforståelig, etter at han bedyret at han skulle legge fram all informasjon. Jeg kan ikke huske at dette har skjedd tidligere, sa Kolberg til Dagbladet tidligere i dag.

VimpelCom, som er delvis eid av Telenor, er under etterforskning for korrupsjon i en rekke land i forbindelse med kjøp av mobillisenser i Usbekistan.

Tirsdag morgen ble det kjent at VimpelCom setter av 7,6 milliarder kroner til mulige utgifter i forbindelse med etterforskningen av selskapet, og Telenor mener utviklingen er svært alvorlig.

Tidligere Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas trakk seg som konsernsjef i august.