Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen

Åpner og lukker dørene om hverandre i Jensen-saken: - Ganske absurd

I går ble rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen lukket og åpnet om hverandre. - Gir et skjevt bilde, mener Jensens forsvare.

KRITISK: Eirik Jensens forsvarer, John Christian Elden, mener hans klient ikke får anledning til å svare på sentrale spørsmål for åpen rett, og at åpning og lukking av rettssalen om hverandre gir et skjevt bilde av saken. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
KRITISK: Eirik Jensens forsvarer, John Christian Elden, mener hans klient ikke får anledning til å svare på sentrale spørsmål for åpen rett, og at åpning og lukking av rettssalen om hverandre gir et skjevt bilde av saken. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet(: Eirik Jensen (59) har gjennom elleve dager i Oslo tingrett sal 250 forklart at Gjermund Cappelen (50) var hans informant. Spesialenheten for politisaker mener han gjorde det mulig for Cappelen å smugle inn 13,9 tonn hasj og mottok penger for det. Jensen nekter straffskyld.

Det har vært svært omfattende og nær kontakt mellom de to, noe Jensen har blitt grillet om i dagevis. Men deler av forklaringene går for lukket rett, slik at verken publikum eller presse får høre hva som blir sagt.

- Absurd

Retten mener det kan være fare for de tiltalte dersom navn på personer eller detaljer om operasjoner kommer fram. Blant annet må Jensen forklare seg om angivelige konkrete hendelser hvor han har fått informasjon fra Cappelen, for lukkede dører.

- Spesialenheten får stille spørsmål, og hvis Jensen har et svar på dem, så får han ikke lov til å svare. Da sier man at det må gå for lukkede dører, fordi alt som er av hemmelige operasjoner og alt som er gitt av tips fra Cappelen må gå for lukkede dører.

- En slik oppdeling blir ganske absurd. De spørsmålene hvor det ikke er noe svar, får mediene høre om. Men alle spørsmålene hvor det er fornuftige svar, får man ikke høre om, sier Jensens forsvarer John Christian Elden til Dagbladet.

I går ble lyden skrudd av og på fra rettssalen. Fragmenter av Jensen-utspørringen var mulig å høre for pressen som satt i et tilstøtende rom med høyttalere, mens lyden ble skrudd av da navn og operasjoner ble nevnt.

Guro Glærum Kleppe, assisterende sjef i Spesialenheten, sier at det har vært vanskelig å planlegge rettssaken og få den til å «flyte beste mulig».

Hennes oppelvelse er at rettens beslutning om å la deler av rettsforhandlingene gå for lukkede dører, er en god løsning.

- For oss har det vært viktig at ingenting av opplysninger holdes tilbake for retten.

- Skjevt

Elden mener forhandlingene slik de nå foregår gir et skjevt bilde i offentligheten.

- Det skrives at Jensen ikke svarer på spørsmål og at det ikke er konkrete aksjoner. Spørsmålet er om også offentligheten oppfatter det sånn, sier Elden.

Et stridstema i retten har vært det såkalte «blomsterspråket» mellom Cappelen og Jensen. Jensen har blant annet skrevet meldinger om «solskinn» som Spesialenheten mener er meldinger om at «kysten er klar» for hasjinnførsel.

- Det blir et skjevt inntrykk når man får med seg all SMS-kontakt som handler om været. SMS-er som åpenbart handler om andre og mer konkrete ting blir behandlet for lukket rett. Der man vet at det handler om noe annet enn kodespråk om narkotika, slik Cappelen hevder dette er, får bare retten vite om, men ikke Cappelen.

- Det hele mystifiseres, og Spesialenheten mistenkeliggjør hver eneste melding selv om de ikke påstår i tiltalen at det har skjedd noe narkotikainnførsel, sier Elden.

- Får ikke lov

Jensen har flere ganger i retten sagt at han må fortelle ting for lukket rett, men advokat Elden hevder den tidligere politilederen vil forklare seg åpent.

- Han sier det fordi retten har sagt hva som må gå for lukket rett. Han vil gjerne forklare seg for åpen rett, men det får han ikke lov til å gjøre av dommerne

- Er det ikke lettere for ham å forklare seg for lukket rett?

- Jo, men det må forutsette at det ikke gis et skjevt bilde. Han ønsker at alt går for åpne dører, sier Elden.

- Men når Spesialenheten - som skal bevise hans skyld - har utspørring, er det vel naturlig at det blir skjevt?

- De skal stille spørsmål på jakt etter svar. De skal ikke legge fram teorier og oppfatninger under en eksaminasjon. Men når de velger å gjøre det og bare vil stille de spørsmålene som vil mistenkeliggjøre, så blir det skjevt. Det er en del av gamet, men når du ikke får høre svarene som er fornuftige, blir det dobbelt skjevt, mener Elden.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling