REISERÅD: Coronautbruddet har ført til omfattende nedstengning i store deler av verden. Nå gjenåpner flere land sakte, men sikkert grensene. Video: NTB SCANPIX Vis mer

Reiseråd

Åpner opp - men advarer

Nordmenn kan fritt reise til en rekke europeiske land fra 15. juli og de påfølgende 14 dagene. Samtidig understreker regjeringen at dette ikke er en oppfordring.

Publisert

Coronautbruddet har ført til omfattende nedstengning i store deler av verden. Nå gjenåpner flere land sakte, men sikkert grensene.

Fredag klokka 12 holder regjeringen pressekonferanse om coronasituasjonen og informere om nye reiseråd.

Næringsminister Iselin Nybø og justisminister Monica Mæland deltar på pressekonferansen. Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad og fagdirektør Frode Forland i Folkehelseinstituttet er også til stede.

REISERÅD: Justisminister Monica Mæland og næringsminister Iselin Nybø deltar på fredagens pressekonferanse. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix
REISERÅD: Justisminister Monica Mæland og næringsminister Iselin Nybø deltar på fredagens pressekonferanse. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix Vis mer

Grønt lys

Justisminister Monica Mæland minner om at viruset fortsatt er i vekst globalt, og viser eksempelvis til Tokyo og USA.

- Det betyr at smittesituasjonen kan blusse opp igjen i Norge. Derfor må vi holde oss til planen om å åpne kontrollert og over tid. Det legger et stort ansvar på oss. Mange har ofret mye de siste månedene. Det må ikke være forgjeves.

Samtidig forteller hun at Norge åpner for at personer som er bosatt EØS-land og Schengen, med tilfredsstillende smittesituasjon, kan reise til Norge og nordmenn kan reise dit.

Disse landene omtales som grønne land. For røde land gjelder fortsatt karanteneplikten. Blant landene er Hellas, Italia, Frankrike og Spania. I Sverige kan nordmenn fra 15. juli reise karantenefritt til regionene Skåne, Blekinge og Kronoberg. Se Dagbladets kart her!

NYE REISERÅD: Her er landene du kan reise til. Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet TV Vis mer

Grønne og røde land

 • Grønne land: Belgia, Kypros, Tsjekkia, Estland, Frankrike, Tyskland, Hellas, Irland, Italia, Latvia, Litauen, Malta, Nederland, Polen, Slovakia, Slovenia, Spania, Storbritannia, Sveits, Østerrike, Finland, Danmark, Island, Blekinge, Kronoberg og Skåne i Sverige.
 • Røde land: Bulgaria, Kroatia, Ungarn, Luxembourg, Portugal, Romania, Sverige bortsett fra Blekinge, Kronoberg og Skåne.
  Kilde: Folkehelseinstituttet

Cirka hver 14. dag vil det bli gjort en ny vurdering av Folkehelseinstituttet om hvilke land som oppfyller de nye kriteriene.

- Vi er ikke i en normalsituasjon, endring i reiseråd er ikke en oppfordring om å reise, sier Mæland og påpeker at et grønt område kan bli rødt.

Reiser du ut av Norge, må du være forberedt på at det kan skje på kort varsel, advarer hun.

- Det er slik at man må sette seg inn i reglene og at man har tid til karantene når man reiser, sier justisministeren.

KART: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad avbildet med kartet over land nordmenn kan reise til uten å måtte gå i karantene når de kommer hjem igjen. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
KART: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad avbildet med kartet over land nordmenn kan reise til uten å måtte gå i karantene når de kommer hjem igjen. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer

- Ett symptom er nok

- Hvis man er på reise i et land som går fra grønt til rødt, hva gjør man da? Er det første fly hjem, spør Dagbladets journalist.

- Du har da kanskje en flybillett allerede, og det kan bli vanskelig å komme seg på et fly i løpet av timen. Men når du kommer hjem skal du i karantene, svarer assisterende helsedirektør Espen Nakstad.

Man må være forberedt på at smitten øker der man er på ferie, sier Nakstad. Han oppfordrer til å ha med ekstra medisiner om man bruker det fast og at man er i stand til å bli ei uke lenger på en feriedestinasjonen enn man hadde tenkt.

- Man kan rammes av lokale restriksjoner om det blir smitteutbrudd i regionen man er i, sier Nakstad til Dagbladet.

Nakstad oppfordrer reisende til å sette seg inn i situasjonen i landet de skal til.

- Mange land har en oppadstigende smittetrend og kan bli røde.

Under pressekonferansen forteller Nakstad at flere har uttrykt usikkerhet over hva kriteriene for å bli coronatestet er.

- Ett symptom er nok, sier Nakstad om de nåværende testkriteriene.

- Du trenger ikke å ha for eksempel feber. Det holder med ett av symptomene, som for eksempel om du er sår i halsen eller om du hoster, legger han til.

REISERÅD: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad forteller under regjeringens pressekonferanse at flere har uttrykt usikkerhet over hva kriteriene for å bli coronatestet er. Video: NTB SCANPIX Vis mer

Kjærester og familie

Fra 15. juli åpnes det også for innreise for utlendinger fra land utenfor EU/EØS, såkalt tredjelandsborgere, som har familie eller et kjæresteforhold i Norge. Det gis imidlertid ikke unntak fra karanteneplikten eller de normale vilkårene i utlendingsloven.

- Når smittesituasjonen er som den er i Norge, gir det oss mulighet til å åpne opp litt mer. Når vi ser at innreiserestriksjonene som er innført på grunn av coronasituasjonen særlig har rammet familier og kjærester hardt, er jeg glad for at vi nå kan gjøre ytterligere lempinger for land utenfor EU og EØS, sier Mæland.

Retten til innreise for utlendinger som skal flytte til Norge som følge av familieinnvandring, blir fullt ut gjeninnført.

UD jobber med å lage et såkalt kjæresteskjema som må fylles ut.

- Hver enkelt av oss har et veldig stort ansvar hjemme og ute, og det er den jobben vi gjør som avgjør om vi klarer å holde kontroll på smitten, sier Mæland.

Tidslinje: Regjeringens reiseråd

Her er oversikt over tidslinjen for norske reiseråd:

 • 17. februar: Utenriksdepartementet fraråder reiser til store deler av Kina.
 • 6. mars: Utenriksdepartementet fraråder reiser til Nord-Italia.
 • 10. mars: Utenriksdepartementet fraråder reiser til Italia.
 • 13. mars: Utenriksdepartementet fraråder reiser til USA og Frankrike som ikke er strengt nødvendige.
 • 14. mars: Utenriksdepartementet fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land. Nordmenn på reise i utlandet bes om å vurdere snarlig hjemreise.
 • 14. -16. mars: Ingen utlendinger slipper inn i landet uten kritisk grunn. Passasjertrafikken til og fra Norge stanses ved alle havner og flyplasser i Norge, med noen unntak.
 • 17. mars: Alle som kommer hjem fra utlandet, også i Norden, må være 14 dager i karantene.
 • 3. april: Utenriksdepartementet viderefører reiserådet fra 14. mars og fraråder reiser som ikke strengt nødvendige til alle land.
 • 15. mai: Regjeringen fraråder utenlandsreiser fram til 20. august.
 • 29. mai: Regjeringen vil åpne for fritidsreiser til Danmark fra 15. juni.
 • 15. juni: Nordmenn kan reise på ferie til alle land i Norden, men i Sverige er øya Gotland i Østersjøen det eneste området som har lav nok smittespredning.
 • 25. juni: Regjeringen varsler at nordmenn fra 15. juli kan reise til Europa og komme hjem igjen uten å gå i karantene – forutsatt at smittesituasjonen tilsier det. Regjeringen hever også innreiserestriksjonene fra 15. juli for innbyggere i EØS- og Schengen-området.
  – Alle reiser til Sverige, nå også til Gotland, medfører fremdeles karantene ved retur til Norge. Smittesituasjonen på Gotland anses ikke lenger som tilfredsstillende.
  – Innen 10. juli skal Folkehelseinstituttet utarbeide en liste over land som har en tilfredsstillende smittesituasjon.
 • 10. juli: Folkehelseinstituttet legger sammen med Helsedirektoratet og regjeringen fram en liste over landene som unntas UDs reiseråd fra 15. juli.
  – Lista skal oppdateres minst hver 14. dag.
 • Fra 15. juli unntas følgende land UDs reiseråd: Belgia, Kypros, Tsjekkia, Estland, Frankrike, Tyskland, Hellas, Irland, Italia, Latvia, Litauen, Malta, Nederland, Polen, Slovakia, Slovenia, Spania, Storbritannia, Sveits og Østerrike.
  – I tillegg unntas de tre svenske regionene Blekinge, Skåne og Kronoberg reiserådene.

  Kilde: NTB

- Forsiktig optimistisk

- Nå kan vi heldigvis åpne gradvis igjen. Det tror jeg mange er takknemlig for, de i reiselivsnæringen og alle oss som gleder oss til å reise igjen, sier næringsminister Iselin Nybø.

For mange av landene vi åpner for er august den store feriemåneden, og om smittesituasjonen holder seg som nå, kan vi få mange utenlandske turister, forteller hun.

Tyskland og Nederland er blant de viktigste markedene for norsk reiselivsnæring, og i fjor sommer tilbrakte turister fra disse to landene rundt to millioner døgn på norske hoteller, campingplasser og vandrerhjem.

- Det har veldig mye å si særlig for reiselivet at vi nå åpner opp for særlig Tyskland og at tyskere kan komme til Norge på reise. Dette er gode nyheter for reiselivet som har slitt og har en veldig annerledes sesong enn tidligere. Så håper vi at det er tyskere som velge rå komme til Norge og ha en god sommer og fine opplevelser her, sier Nybø til Dagbladet.

Også næringsministeren minner om at dette ikke er en oppfordring til å reise, og oppfordrer folk som skal ut på tur om å sette seg godt inn i landets smittevernregler og tiltak.

- Det er fortsatt spesielle restriksjoner som gjelder og forhold vi må ta hensyn til, minner hun om.

Forberedt på økning

Fagdirektør Frode Forland i Folkehelseinstituttet orienterer om coronasituasjonen i Norge:

- I forrige uke ble 64 smittet, forteller Forland og sier at de har god oversikt.

Ifølge FHI er 8932 smittet i Norge i 18 forskjellige kommuner. 251 personer har mistet livet som følge av viruset.

- Vi må være forberedt på en viss økning i coronasmitte når vi åpner, sier Forland under pressekonferansen.

NYE REISERÅD: Fagdirektør Frode Forland i FHI presiserer at økt reisevirksomhet vil medføre økt risiko for å bli smittet. Video: NTB SCANPIX Vis mer

Overfor Dagbladet forteller han at samtidig som vi må være forberedt på dette, åpner vi opp for land som regjeringen tror har samme smitterisiko som Norge.

- Det er grunnlaget de tallene vi har brukt for å regne ut hvilke land vi nå åpner opp mot, sier han.

Videre forteller Forland at de er opptatt av å sørge for god informasjon på Gardermoen.

- Hvis noen kommer med symptomer, må de vite at de kan bli testet og de kan få informasjon om hvor de skal henvende seg. Så er det sånn at smitte kan oppstå blant dem som reiser til Norge og blant nordmenn i Norge. Vi har fortsatt smitte i landet og alle må være årvåkne i denne situasjonen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer