Åpner opp etter gave-avsløringer

Men Kronprinsparets fond vil fortsatt hemmeligholde hvem som gir pengegaver under 25 000 kroner.

ENDRER: Kronprinsparets Fond har bestemt seg for å endre gavepraksis. Styreleder Odd Christopher Hansen til venstre. Foto: Agnete Brun / Dagbladet
ENDRER: Kronprinsparets Fond har bestemt seg for å endre gavepraksis. Styreleder Odd Christopher Hansen til venstre. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): «Samrøre av offentlige private og kommersielle interesser», «bytteforhold» og «rolleblanding».

Det var fagfolkenes konlusjoner, etter at Dagbladet i oktober avslørte hvordan Kronprinsparets fond har fått flere millioner kroner i støtte fra bedrifter som de kongelige også reiste på offisielle besøk til.

Samtidig nektet fondet å oppgi giverne bak gaver for totalt 8,6 millioner kroner. Pengene kom fra privatpersoner.

Faksimile: Dagbladet 17. oktober 2017.
Faksimile: Dagbladet 17. oktober 2017. Vis mer

Store endringer

I fjor avviste Slottet at det var noen problemer knyttet til gave-policyen, men nå har fondet bestemt seg for å gjøre store endringer:

  • I framtiden skal alle pengegaver føres i en egen note til årsregnskapet.
  • Årsregnskapet vil fremkomme i Fondets årsrapport, som publiseres på Fondets nettsider.
  • Dersom en privatperson gir totalt 25 000 kroner eller mer i løpet av et kalenderår, skal fondet offentliggjøre navnet på giveren.

- Når det gjelder bidrag fra enkeltpersoner har Fondet valgt å legge seg på linje med de politiske partienes regler for åpenhet knyttet til økonomiske donasjoner. For øvrig følger vi de etiske retningslinjene for innsamling utarbeidet av Norges Innsamlingsråd og Stiftelsen Innsamlingskontrollen, skriver daglig leder Irene Lystrup til Dagbladet.

Informasjonen blir også lett tilgjengelig for alle som er interesserte:

DAGLIG LEDER: Irene Lystrup i Kronprinsparets fond. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix
DAGLIG LEDER: Irene Lystrup i Kronprinsparets fond. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix Vis mer

- I årsrapporten vil man få oversikt over alle økonomiske bidrag til Fondet, samt støttebeløp til hvert enkelt prosjekt, skriver Lystrup.

Den første årrapporten med informasjon om givere kommer allerede til sommeren.

Dersom penger er testamentert bort som gave, vil en eventuell offentliggjøring av giver gjøres i samråd med testamentsfullbyrder.

Gaver fra næringslivet

Grensa på 25 000 kroner for åpenhet om pengegaver gjelder bare privatpersoner. For gaver fra næringslivet skal alle beløp uansett størrelse offentliggjøres i årsrapporten:

  • Alle økonomiske bidrag fra næringsliv, offentlige instanser, fond og stiftelser.
  • Alle prispenger og øvrige økonomiske bidrag fra organisasjoner, foreninger etc.
  • Alle økonomiske bidrag som kompensasjon for foredrag og liknende.

Få pengespor

Kronprins Haakon og Mette-Marit har de siste årene hentet inn millionærer, styregrossister, næringslivsfolk og tre ansatte for å bygge opp Kronprinsparets fond. Egenkapitalen har vokst raskt, og var over 22 millioner kroner ved utgangen av 2016.

Samme år fikk fondet inn 6,7 millioner kroner. Fram til Dagbladet publiserte en omfattende sak i oktober i fjor, var lite kjent om pengebidragene.

Verken fondets nettsider, regnskapene eller årsrapportene opplyste den gang hvor mye penger de ulike velgjørerne hadde bidratt med til tronarvingenes fond de siste årene.

Pengebidragene var heller ikke å finne i Slottets offisielle gaveliste.

Mer enn 30 givere har bidratt til Kronprinsparets fond siden 2011. Bedrifter, offentlige institusjoner og kongens hoff er gjengangere.

PENGER INN: Kronprinsesse Mette-Marit døpte skipet Viking Prinsess i Bergen i 2012. Oppmerksomheten var stor. Skipet ble bygget av Kleven Verft. Som takk ga verftet 25 000 kroner til Kronprinsparets fond. Adm.dir. Ståle Rasmussen fra Kleven til høyre. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
PENGER INN: Kronprinsesse Mette-Marit døpte skipet Viking Prinsess i Bergen i 2012. Oppmerksomheten var stor. Skipet ble bygget av Kleven Verft. Som takk ga verftet 25 000 kroner til Kronprinsparets fond. Adm.dir. Ståle Rasmussen fra Kleven til høyre. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer

Hoffet har gitt penger til fondet og er forretningsfører for fondet. Ledere ved hoffet satt også i valgkomiteen som utpekte nye styremedlemmer til fondet i fjor høst.

- Mange er nok ikke klar over at de kongelige fondene tar imot gaver, eller at de samarbeider så tett med næringslivet. Slik får man enda en kobling mellom næringslivet og kongehuset, uttalte professor i jus og økonomi ved Norges Handelshøyskole, Tina Søreide til Dagbladet.

Søreide rådgir også ledelsen i Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) om integritet.

- Samrøre

Dagbladet forela også jusprofessor Hans Petter Graver funnene:

- Samrøret av offentlige, private og kommersielle interesser er veldig betenkelig og uheldig av flere årsaker. Det sender uheldige signaler til samfunnet og innbyggerne om at triksing, miksing og bruk av bekjentskaper er greit, sa Graver.

- Slikt er noe vi som samfunn ellers forsøker å rydde opp i med krav om habilitet, antikorrupsjonsarbeid og offentlig innsyn i prosessene. Det kan gså være at enkelte private aktører får fordeler de ellers ikke ville fått.

Også filosof Henrik Syse, Bi-professor Caroline Dale Ditlev-Simonsen og BI-professor Peggy Brønn rådet Kronprinsparets fond til å vise mer åpenhet.

Om Kronprinsparets fond:

  • Stiftelsen Kronprinsparets humanitære fond ble opprettet av kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit i 2001 i anledning deres bryllup.
  • Fondet endret navn i 2012 til Kronprinsparets fond. Retningslinjer for tildelinger fastsettes av styret.
  • Kronprinsparet sitter i styret. Kronprinsparet og to hoffansatte utgjorde valgkomiteen i fjor.
  • De siste seks årene har formålet med fondet vært å hjelpe ungdom som faller utenfor. Fondet er omtalt i over 2000 medieoppslag og er en sentral del av kronprinsparets arbeid.

Tause om bindinger

Flere givere Dagbladet intervjuet i fjor avviste at de hadde fått noen slike fordeler av samarbeidet med fondet.

Dagbladet spurte både fondet og Slottet om noen av de hemmeligholdte giverne har jobbet for, eller sittet i styret til, bedrifter som har fått offisielle besøk av kronprinsparet. Fondet henviste til Det kongelige hoff, som organiserer kronprinsparets bedriftsbesøk. Hoffet og Slottet besvarte heller ikke spørsmålet.

I en epost fra fondets seniorrådgiver Tonje G. Apeland der det avvises å svare på spørsmål om slike bindinger til givere, ligger også en diskusjon mellom ansatte:

«Se svarforslag i rødt. Jeg er helt sikker på at vi ikke skal la oss dra utpå her.»

Fondets inntekter, hemmeligholdte givere og egenkapital fra 2011 til 2016. Grafikk: Guro Lindahl Flåten/Dagbladet
Fondets inntekter, hemmeligholdte givere og egenkapital fra 2011 til 2016. Grafikk: Guro Lindahl Flåten/Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer