Taiwan med historisk lovendring:

Åpner opp for homo-ekteskap

Taiwan blir første land i Asia som lar homofile gifte seg.

HISTORISK: Taiwan ble fredag det første landet i Asia som åpner for ekteskap mellom homofile. Foto: Sam YEH / AFP
HISTORISK: Taiwan ble fredag det første landet i Asia som åpner for ekteskap mellom homofile. Foto: Sam YEH / AFPVis mer

Taiwan blir det første asiatiske landet som åpner opp for homofilt ekteskap. Det melder CNN. Lovendringen ble vedtatt i parlamentet etter en avstemming fredag, på verdens internasjonale dag mot homofobi, transfobi og bifobi.

Hundrevis av regnbueflagg vaiet utenfor parlamentet, da folk møtte opp for å vise sin støtte til de homofiles rettigheter.

- I dag har vi en sjanse til å bli historiske, og vise verden at vi kan ta framtidsrettede verdier kan slå rot i et øst-asiatisk samfunn, skreiv President Tsai Ing-wen på Twitter tidlig fredag lokal tid.

Presidenten la også til at både familier og generasjoner i lang tid har vært splittet på grunn av forbudet.

Splittet folket

Bare timer etter var endringen, som også delvis åpner for adopsjon blant homofile, vedtatt.

Men selv om folk har støttet lovendringen, har debatten splittet Taiwan den siste tida, melder NTB. Konservative og religiøse grupper har i lengre tid vist sin motstand mot lovendringen.

Politikerne har på sin side brukt to år på å behandle vedtaket fra landets Høyesterett, som i 2017 slo fast at å ikke tillate homofilt ekteskap vil være et brudd på grunnloven. Samtidig ga Høyesterett de folkevalgte til 24. mai på å utforme lovendringen.

JUBEL: Australia åpnet i 2017 for ekteskap mellom homofile. Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer Vis mer

Vakuum av ventetid

I de samme to åra har Taiwans homofile og lesbiske nærmest vært i et vakuum. Mange av dem har planlagt sine bryllup nettopp opp imot 24. mai - men samtidig usikre på hva deres rettigheter som ektefolk ville innebære.

- For de homofile er det aller viktigste at de kan gifte seg lovlig, og at de kan bli registrert som ektefolk på sine ID-kort samtidig som de blir behandlet og respektert som det i hele byråkratiet, sier talskvinne for gruppen for lik rett til ekteskap i Taiwan, Jennifer Lu, ifølge The Guardian.