Åpner opp for omstridt oljeleting i nord

Tord Lien (Frp) lover et nytt oljeeventyr.

OLJEEVENTYR: Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) presenterte tildelingene i 23. konsesjonsrunde i Hammerfest i dag,
Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix
OLJEEVENTYR: Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) presenterte tildelingene i 23. konsesjonsrunde i Hammerfest i dag, Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Oljeindustrien og regjeringen har store forventninger til de ny tildelingene i Barentshavet. Men miljøbevegelsen roper et varsku, truer med søksmål og ber Stortinget stanse tildelingene.

- Vi har til nå bare så vidt sett det første kapittel i det som skal bli et stort petroleumseventyr, proklamerte olje og energiminister Tord Lien (Frp) da han i Hammerfest onsdag offentliggjorde tildelingene i 23. konsesjonsrunde.

Til sammen 13 selskaper tilbys 40 blokker. Fem av de 13 selskapene som får tilbud om andeler, får også operatørskap. Dette er Statoil, Capricorn Norge AS, Centrica Resources (Norge) AS, Det norske oljeselskap ASA og Lundin Norway AS.

Omstridt Tre av lisensene ligger i det som tidligere var omstridt område og som ble en del av norsk sokkel da grenselinjeavtalen ble undertegnet i 2011. Tildelingene er også omstridte fordi man går lenger nord enn noen gang, på høyde med Bjørnøya og inn i områder som var omfattet av iskanten før nye data flyttet iskanten lenger nord.

Greenpeace og flere andre organisasjoner vurderer fortsatt å saksøke staten for brudd på grunnlovens paragraf 112 som forplikter staten til å forvalte naturressursene slik at naturens produksjonsevne trygges for kommende slekter. Bellona mener at tildeling av lisensene som ligger for nært iskanten, vil være et brudd på samarbeidsavtalen regjeringen har med Venstre og KrF.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer