Åpner opp om russiske «Unit 29155»

Det som ble ansett som uavhengige angrep i flere europeiske land, skal ha en sammenheng. - Umulig å vite når gruppa slår til, sier vestlige sikkerhetsmyndigheter.

GIFTANGREP: I mars 2018 ble dobbeltagenten Sergej Skripal utsatt for giftangrep. Her jobber britisk politi med etterforskningen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
GIFTANGREP: I mars 2018 ble dobbeltagenten Sergej Skripal utsatt for giftangrep. Her jobber britisk politi med etterforskningen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Den har vært aktive i minst et tiår og skal bestå av personer som spesialiserer seg i undergraving, sabotasje og attentat. Først nylig skal gruppa ha blitt oppdaget av vestlige sikkerhetsmyndigheter. Nå går de ut og åpner opp om russiske «Unit 29155».

Etterforskningsledere i fire land, som av New York Times bare betegnes som vestlige, sier det er uklart hvor ofte gruppa mobiliserer. Hvordan og når de slår til, beskrives som umulig å vite.

Målet skal derimot være klart: Å gjøre Europa ustabilt.

Det de imidlertid hevder å vite, er at «Unit 29155» sto bak da en våpenselger i Bulgaria ble forgiftet og gift-attentatet mot dobbeltagent Sergej Skripal, som sammen med sin datter ble funnet livløs på en benk i den engelske byen Salisbury i 2018.

Del av noe større

Grundig etterforskning skal nå ha slått fast at det som tidligere har vært ansett som uavhengige angrep, var del av en koordinert og pågående operasjon, utført av ei elitegruppe i det russiske etterretningssystemet. Det antas også at en rekke andre angrep er utført av samme gruppe, uten at disse ennå er avdekket.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer