Åpner opp om russiske «Unit 29155»

Det som ble ansett som uavhengige angrep i flere europeiske land, skal ha en sammenheng. - Umulig å vite når gruppa slår til, sier vestlige sikkerhetsmyndigheter.

GIFTANGREP: I mars 2018 ble dobbeltagenten Sergej Skripal utsatt for giftangrep. Her jobber britisk politi med etterforskningen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
GIFTANGREP: I mars 2018 ble dobbeltagenten Sergej Skripal utsatt for giftangrep. Her jobber britisk politi med etterforskningen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Den har vært aktive i minst et tiår og skal bestå av personer som spesialiserer seg i undergraving, sabotasje og attentat. Først nylig skal gruppa ha blitt oppdaget av vestlige sikkerhetsmyndigheter. Nå går de ut og åpner opp om russiske «Unit 29155».

Etterforskningsledere i fire land, som av New York Times bare betegnes som vestlige, sier det er uklart hvor ofte gruppa mobiliserer. Hvordan og når de slår til, beskrives som umulig å vite.

Målet skal derimot være klart: Å gjøre Europa ustabilt.

Det de imidlertid hevder å vite, er at «Unit 29155» sto bak da en våpenselger i Bulgaria ble forgiftet og gift-attentatet mot dobbeltagent Sergej Skripal, som sammen med sin datter ble funnet livløs på en benk i den engelske byen Salisbury i 2018.

Del av noe større

Grundig etterforskning skal nå ha slått fast at det som tidligere har vært ansett som uavhengige angrep, var del av en koordinert og pågående operasjon, utført av ei elitegruppe i det russiske etterretningssystemet. Det antas også at en rekke andre angrep er utført av samme gruppe, uten at disse ennå er avdekket.

Gruppas medlemmer, som ifølge New York Times er en del av den militære etterretningstjenesten G.R.U., skal være spesialiserte innen sabotasje og attentat. Deres framgangsmåte skal være en såkalt hybrid krigføring - en blanding av propaganda, hackerangrep og villedningskampanjer.

Medlemmer av gruppa reiser ifølge avisa til og fra europeiske land jevnlig. Flere av dem skal være militærveteraner med erfaring fra utenlandsoppdrag i blant annet Afghanistan, og det skal være tette bånd internt.

En anonym kilde innen europeiske sikkerhetsmyndigheter sier følgende til New York Times:

- Dette er en gruppe som har vært aktiv i flere år, og over hele Europa. Det har vært et sjokk å se at russerne har følt at de kan gå fram med denne på denne måten.

- Trenes på skyting

Russland-ekspert og seniorforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), Tor Bukkvoll, er for tida i USA hvor han skriver bok om russiske spesialstyrkers historie. Han har lest artikkelen fra New York Times, som ble publisert denne uka, og sier det på ingen måte er utenkelig at ei slik gruppe eksisterer.

- Enheten er ifølge en troverdig russisk kilde et treningssenter for GRU, hvor det blant annet trenes på skyting. Likevel er det fullt mulig å gjemme en slik gruppe som omtales av New York Times i en slik enhet, sier Bukkvoll.

FORSKER: Tor Bukkvoll er ekspert på russiske spesialstyrker. Foto: FFI
FORSKER: Tor Bukkvoll er ekspert på russiske spesialstyrker. Foto: FFI Vis mer

Han er likevel kritisk til deler av framstillingen. I hans øyne går avisa for langt når de hevder at «Unit 29155» plager nærmest hele Europa.

- Det virker ganske voldsomt, og det er helt ulogisk at ingen andre i GRU skal kjenne til enheten. At russerne kan ha ei gruppe som utfører såkalte wet jobs, er ikke utenkelig. Gruppa anser jeg sånn sett som realistisk - men omfanget av aktiviteten tviler jeg på, oppsummerer seniorforskeren.

Han trekker videre linjene tilbake til 1950-tallet, og den russiske etterretningsgruppa som var kjent under navnet Likvidatory. Bildet som nå tegnes, minner ifølge Bukkvoll nærmest om en gjenoppstandelse av enheten som den gang var en del av GRU, men som bare aktive i en svært kort periode.

- Et stort problem

Forskeren understreker at mye har skjedd siden den gang, og han er overrasket over tidsperspektivet som beskrives hos New York Times. Det politiske klimaet har endret seg mye, bare i løpet av de siste ti åra, noe som gjør at Bukkvoll mener det umulig kan være snakk om at enheten har eksistert i så lang tid som det omtales i avisa.

I tillegg til utbredelsen og tidsperspektivet, stusser han også på faren New York Times' kilder hevder at gruppa representerer.

- Den er ikke på et nivå som tilser at de reiser rundt og plager Europa. De slår derimot til når de vil bli kvitt noen, for eksempel russiske avhoppere. Gruppa skal likevel ikke undervurderes - dette er et stort problem, særlig politisk, og det er all grunn til å være bekymret, sier Bukkvoll.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer