Åpner opp

For første gang etter at datteren ble revet bort, snakker moren til fire år gamle Liza Dmtrijeva ut om sorgen.

DREPT: Fire år gamle Liza Dmtrijeva ble drept i et rakettangrep i Vinnytsia i Ukraina 14. juli. Her avbildet sammen med moren. Foto: Ukrainas utenriksdepartement
DREPT: Fire år gamle Liza Dmtrijeva ble drept i et rakettangrep i Vinnytsia i Ukraina 14. juli. Her avbildet sammen med moren. Foto: Ukrainas utenriksdepartement Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fire år gamle Liza Dmtrijeva ble drept i et rakettangrep i Vinnytsia i Ukraina 14. juli. Jentas mor, Iryna Dmtrijeva, ble også skadd i angrepet, men overlevde. Nå åpner hun opp om tapet av datteren i et intervju med Washington Post.

- Hun var livet mitt. Det Russland tok fra meg kan ikke tilgis.

- Over på et blunk

Hun forklarer at hun minnes en øredøvende støy over hodene deres, og at hun bøyde seg ned for å beskytte barnet sitt da hun oppdaget at lyden kom fra et missil.

- Men det var ikke tid til å gjøre noe. Det var over på et blunk, sier hun til avisa.

I ettertid av angrepet florerte det flere videoer av den lille jenta som var født med Downs syndrom, på sosiale medier.

I det første klippet ses Liza i hvite strømpebukser og ei blå dongerijakke mens hun dytter sin egen barnevogn. Hun smiler og ser opp på moren, Iryna, som går ved siden av henne.

I neste klipp sitter fireåringen på huk ved et lavt bord og gransker ark med bilder under en språktreningstime.

FUNNET I VOGNA: Liza ble ifølge rapportene funnet død i barnevogna si. Foto: Efrem Lukatskyj / AP / NTB
FUNNET I VOGNA: Liza ble ifølge rapportene funnet død i barnevogna si. Foto: Efrem Lukatskyj / AP / NTB Vis mer

Like før klokka 11 spaserer mor og datter langs fortauet ved den sentrale plassen i Vinnytsia.

Liza ble, ifølge det ukrainske utenriksdepartementet, drept noen minutter seinere, da et av missilene avfyrt fra en russisk ubåt i Svartehavet slo ned på plassen.

Videoopptak viser Liza ligge død i barnevogna, som er slått over ende.

Til Washington Post beskriver moren at hun er glad for at Liza var bundet til vogna da hun ble drept. Det var kanskje avgjørende for at familien i dag har en grav å gå til.

Var ikke tilstede

Irynas siste ønske for datteren var at hun skulle begraves i en hvit kjole, «som en prinsesse». Tre dager seinere tok familien farvel med den lille jenta. Bilder viser Liza i en åpen kiste, ikledd en hvit kjole og blomsterkrans på hodet, med det som skal ha vært favorittkosedyrene hennes.

«SOM EN PRINSESSE»: Tre dager etter angrepet ble Liza begravet, ikledd en hvit kjole, «som en prinsesse», etter morens ønske. Foto: AP / NTB
«SOM EN PRINSESSE»: Tre dager etter angrepet ble Liza begravet, ikledd en hvit kjole, «som en prinsesse», etter morens ønske. Foto: AP / NTB Vis mer

Selv var ikke Iryna til stede. Hun ble hastet til sykehus med alvorlige skader etter angrepet. På Vinnytsia City Clinical Hospital ble det fjernet flere splinter fra magen hennes, inkludert en som lå nær hovedpulsåra. I tillegg ble hennes venstre bein knust, samt at hun fikk skader i venstre arm. Den dag i dag har hun fortsatt ikke følelser i fingrene.

Ifølge ukrainske myndigheter ble minst 23 personer drept i angrepet, inkludert to andre barn.

President Volodymyr Zelenskyj har i etterkant kalt handlingen «en åpen terrorhandling». Kona hans, Olena Zelenska, kjente igjen Liza fra en tidligere anledning.

- I dag ble vi sjokkert over å se et bilde av ei veltet barnevogn fra Vinnytsia. Og så, da jeg leste nyhetene, innså jeg at det var denne jenta. Vi møttes mens vi spilte inn en julevideo, skrev Zelenska på Twitter, hvor hun også la ved videoen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer