Svalbard

Åpner russergrensa for tredje gang

Norge gjør et nytt unntak fra sanksjonene mot Russland. Nå har Svalbard fått russiske vinterdekk og Volvo-utstyr.

GJØR UNNTAK: Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) gjør stadige unntak for den russiske bosettingen i Barentsburg. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
GJØR UNNTAK: Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) gjør stadige unntak for den russiske bosettingen i Barentsburg. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert

Russlands invasjon av Ukraina har fått Norge til å innføre strenge sanksjoner mot russerne og stenge for import. Men to unntak er allerede blitt gjort på Svalbard.

Nå skjer det igjen.

Dokumenter Dagbladet har fått innsyn i, viser at Utenriksdepartementet 16. august ga tillatelse til å importere russisk transportutstyr. Det skulle til gruvebyen Barentsburg på Svalbard, som har en liten russisk bosetting.

Vinterdekk og Volvo-utstyr

Det var det russiske statseide gruveselskapet Trust Arktikugol, «Trusten», som søkte om unntak, og de har søkt før.

Denne gangen ble det gitt tillatelse til å importere vinterdekk til minibuss, skuffekniver til Volvo-hjullastere og transportørruller til gruvetransportbånd.

STRIDENS KJERNE: Gruvebyen Barentsburg på Svalbard har nesten 400 innbyggere, som nesten utelukkende er russiske og ukrainske. Foto: Berit Roald / NTB
STRIDENS KJERNE: Gruvebyen Barentsburg på Svalbard har nesten 400 innbyggere, som nesten utelukkende er russiske og ukrainske. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer

To ganger i juli ble det også sendt varer til gruvedrifta. Først ble det sendt to konteinere med mat, gruveutstyr og teknisk utstyr til Barentsburg.

Andre gang ble det importert selvutjevnende gulv, metallbrannskap og deler til gravemaskin og trommelkuttemaskin.

Skal ramme hardt

Utenriksdepartementet understreker i det nyeste ja-brevet at sanksjonene er ment for å ramme hardt og hindre at Russland får betydelige inntekter. Men denne saken skiller seg fra øvrige saker som gjelder import av varer, skriver de.

«Samtidig er norske myndigheter opptatt av at innbyggerne i Barentsburg har det de trenger og at Trustens virksomhet kan opprettholdes», skriver Utenriksdepartementet i brevet datert 16. august.

Kan ha ankommet

Utenriksdepartementet svarer ikke konkret på Dagbladets spørsmål om hvorfor det nå må søkes enkeltunntak hver gang, og hva en slik håndtering kan føre til på sikt.

- Eventuelle nye henvendelser om dispensasjon fra importforbudet vurderes konkret etter søknad, skriver Utenriksdepartementets kommunikasjonsrådgiver Ragnhild H. Simenstad i en e-post til Dagbladet.

Den nyeste lasten skulle ifølge søknadsbrevet fraktes via Storskog og Tromsø og ankomme Barentsburg sist mandag, 29. august. Dagbladet har foreløpig ikke fått bekreftet om varene allerede er fraktet.

Russisk press

Russiske transportselskaper som skulle levere til Barentsburg, er blitt stoppet på grensa siden april.

Russerne har reagert på de stengte grensene ved å anklage Norge for brudd på Svalbardtraktaten og true med å oppheve grenselinja i Barentshavet, den såkalte delelinjeavtalen.

Dagbladet har tidligere omtalt internkommunikasjonen som har gått i regjeringen om disse unntakene.

- Press og propaganda

Svalbard-ekspert Per Arne Totland mener de viser at regjeringen virker usikre på regelverket i møte med russerne. Det gjør Norge sårbare, sa han nylig til Dagbladet.

- Fremmede stater vil kunne utnytte det lave kunnskapsnivået til press og propaganda. Når det i den russiske statsdumaen trues med å si opp delelinjeavtalen i Barentshavet, viser det både at situasjonen utnyttes på russisk side og at norske myndigheter nok kunne opptrådt stødigere, sa Totland.

KRITISK: Forfatter Per Arne Totland. Foto: Anna-Julia Granberg/Cappelen Damm
KRITISK: Forfatter Per Arne Totland. Foto: Anna-Julia Granberg/Cappelen Damm Vis mer

Han er forfatter av boka «Kaldfront – konfliktområdet Svalbard gjennom 100 år» og har fulgt norsk Svalbard-politikk gjennom flere år.

Utenriksdepartementet har overfor Dagbladet avvist at det fins uklarheter.

- Absolutt nødvendig

Det russiske gruveselskapet Trusten forsikret i sitt søknadsbrev at varene bare vil bli brukt til gruvedrift.

«De oppførte varene er absolutt nødvendige for produksjonsaktiviteter og livsstøtte til russiske bosettinger», skrev Trustens generaldirektør Ildar Neverov i søknaden datert 5. august.

Russerne mener disse varene ikke kan erstattes med importvarer fra andre land. Det viser Utenriksdepartementet til som en del av begrunnelsen for å gi tillatelse.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer