Svalbard

Åpner russergrensa for tredje gang

Norge gjør et nytt unntak fra sanksjonene mot Russland. Nå har Svalbard fått russiske vinterdekk og Volvo-utstyr.

GJØR UNNTAK: Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) gjør stadige unntak for den russiske bosettingen i Barentsburg. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
GJØR UNNTAK: Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) gjør stadige unntak for den russiske bosettingen i Barentsburg. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Russlands invasjon av Ukraina har fått Norge til å innføre strenge sanksjoner mot russerne og stenge for import. Men to unntak er allerede blitt gjort på Svalbard.

Nå skjer det igjen.

Dokumenter Dagbladet har fått innsyn i, viser at Utenriksdepartementet 16. august ga tillatelse til å importere russisk transportutstyr. Det skulle til gruvebyen Barentsburg på Svalbard, som har en liten russisk bosetting.

Vinterdekk og Volvo-utstyr

Det var det russiske statseide gruveselskapet Trust Arktikugol, «Trusten», som søkte om unntak, og de har søkt før.

Denne gangen ble det gitt tillatelse til å importere vinterdekk til minibuss, skuffekniver til Volvo-hjullastere og transportørruller til gruvetransportbånd.

To ganger i juli ble det også sendt varer til gruvedrifta. Først ble det sendt to konteinere med mat, gruveutstyr og teknisk utstyr til Barentsburg.

Andre gang ble det importert selvutjevnende gulv, metallbrannskap og deler til gravemaskin og trommelkuttemaskin.

Skal ramme hardt

Utenriksdepartementet understreker i det nyeste ja-brevet at sanksjonene er ment for å ramme hardt og hindre at Russland får betydelige inntekter. Men denne saken skiller seg fra øvrige saker som gjelder import av varer, skriver de.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer