Ukraina

Åpner sak mot regjeringen

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite har besluttet å åpne sak som følge av regjeringens Ukraina-håndtering.

MÅ SVARE: Stortingets kontrollkomite har besluttet å åpne sak mot Støre-regjeringen som følge av Ukraina-håndteringen. Foto: Shad Madian / Dagbladet
MÅ SVARE: Stortingets kontrollkomite har besluttet å åpne sak mot Støre-regjeringen som følge av Ukraina-håndteringen. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kontroll- og konstitusjonskomiteen har besluttet å åpne sak mot regjeringen som følge av Ukraina-håndteringen, etter en rekke avsløringer i blant annet Dagbladet.

Det bekrefter kontrollkomisjonens leder, Peter Frølich (H) torsdag.

Dette skjer etter at blant annet Dagbladet har omtalt en rekke sene besvarelser på anmodninger fra offisielt ukrainsk hold.

Etter flere runder med spørsmål til de involverte statsrådene, har kontrollkomiteen under dagens møte konkludert med at håndteringen av anmodningene om bistand fra Ukraina har vært preget av byråkratisk rot og forsinkelser i departementene.

Et av hovedpunktene i komiteens kritikk er regjeringens behandling av skadde ukrainske soldater, som komiteen mener bærer et særlig preg av rot, sier Frølich til pressen.

Ny form

Fire av de ti medlemmene i komiteen måtte gå inn for høring for at det skulle bli et flertall for dette.

Det er en samlet komite som står bak ønsket om en skriftlig behandling, selv om Ap mener saken har vært håndtert godt.

- Vi mener at regjeringen har håndtert anmodningene på en god måte. Norge er et av de landene som har bidratt mest. Regjeringen har også svart godt på spørsmålene fra komiteen. Nå er det likevel slik at det er flertall i komiteen for å åpne sak, og da er vi i Arbeiderpartiet opptatt av at saken blir behandlet på en skikkelig og god måte, sier Lubna Jaffery, stortingsrepresentant for Ap og nestledar i komiteen:

Høringen blir i en mer nøktern form enn de tidligere har vært holdt, forklarer Frølich til Dagbladet.

Under mottoet mer «kontroll og mindre sirkus» har komiteen besluttet å fomulere et brev til regjeringssjef Støre som siden skal debatteres i Stortinget, heller enn å kalle alle statsrådene inn til Stortinget i langtekkelige runder med politisk «grilling».

I første omgang er det aktuelt å involvere helseminister Ingvild Kjerkol (Ap), justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) og utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap).

Det kan også bli aktuelt å kalle inn statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) for å få svar på koordineringen av arbeidet med Ukraina-anmodningene, men det er for tidlig å konkludere med nå, opplyser Frølich.

Intern uenighet

Det var i slutten av august at komiteens leder Peter Frølich (H) bekreftet til Dagbladet at regjeringens håndtering av flere forespørsler fra Ukraina kunne ende i en høring.

Han pekte blant annet på tilfeller hvor én myndighetsinstans har stanset bistand som en annen instans nylig har godkjent. I tillegg påpekte Frølich at en rekke henvendelser fra Ukraina har ligget ubesvart fra regjeringen, og mente dette gir inntrykk av en mangelfull koordinering mellom departementene.

Siden den gang har Dagbladet omtalt at det har vært en intern uenighet innad i komiteen i denne saken.

Siste runde med spørsmål til henholdsvis utenriksminister Anniken Huitfeldt, justis-og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) og helse -og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) i høst, ble nemlig ikke så omfattende som de mest kritiske røstene i komiteen ønsket.

Det var Høyre som tonet spørsmålene ned, ifølge Dagbladets opplysninger.

- Vi valgte å lytte til tilbakemeldinger, særlig fra Ap's og Sp's representanter. Dermed kunne en samlet komité stå bak brevene som til slutt ble oversendt regjeringen. Det mener jeg har en egenverdi. De viktigste spørsmålene ble uansett stilt, svarte Frølich på disse påstandene.

Nå har komiteen altså likevel fått flertall for en høring.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer