Åpner slottet for publikum?

Kong Harald og dronning Sonja er positive til å åpne Slottet for publikum, og vurderer nå de praktiske mulighetene for å åpne dørene. Også Dagbladet :på nettets lesere er svært positive.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hele 87 prosent av de som har sendt inn sin mening om slottet via nettet, mener det bør åpnes for publikum.

Nå har du sjansen til å si din mening til kongehuset gjennom Dagbladet. Ønsker du at publikum skal få beskue slottets innvendige prakt, kan du ringe ja-telefonen. Mener du derimot at kongefamilien bør få ha bygningen for seg selv, ringer du nummeret til nei-telefonen.

Resultatet fra meningsmålingen presenteres i morgendagens avis.

For og imot

Innvendingen mot offentlige omvisninger er at Slottet er lite, i tillegg til at hele bygningen daglig brukes til praktiske gjøremål. Når kongeparet også skal bo der, blir det trangt om plassen, heter det.
Argumentene for et åpent slott er at skattebetalerne betaler for drift, vedlikehold og ikke minst ombygging av kongeresidensen, og bør få se hva pengene går til.

I tillegg er bygget i seg selv av kulturhistorisk verdi og inneholder noen av landets største kulturskatter.

Absolutt positiv

- Vi har vurdert å åpne Slottet tidligere, men problemet er at hele bygningen allerede er i bruk, og veien som publikum vil gå er den samme som vi benytter i det daglige arbeidet. Men saken er på dagsordenen, og vi vil foreta en ny vurdering når ombyggingen av Slottet er ferdig, sier hoffsjef Lars Petter Forberg.
Han understreker at det bare er praktiske problemer som hindrer kongeparet i å åpne Slottet for folk flest og at det ikke finnes noen prinsipielle motforestillinger.
Hovedstadens ordfører, Per Ditlev Simonsen, bekrefter overfor Dagbladet at han har ført samtaler med kongeparet om å åpne Slottet.

- Etter min oppfatning er det naturlig at deler av Slottet gjøres tilgjengelig til publikum, og at det legges opp til det med de investeringene som nå pågår. Jeg håper dette kan skje for første gang i tilknytning til Oslos tusenårsjubileum i år 2000. Dette er allerede blitt diskutert på Slottet, og mitt inntrykk er absolutt en positiv holdning fra kongeparets side, sier Simonsen.

Åpent kapell

Hvis kongen og dronningen kommer fram til en løsning for hvordan omvisninger kan gjennomføres, er det slottskapellet, vestibylen og de store representative rommene som blir aktuelle å vise fram.
- Vi vil også diskutere å åpne Slottet i en periode etter ombyggingen slik at folk selv kan se hvor fint det er blitt, sier Forberg, som opplyser at slottskapellet allerede er åpent for publikum. Akkurat nå er kapellet midlertidig stengt på grunn av ombyggingen, men det skal åpne igjen. Studentmenigheten disponerer det flotte rommet til gudstjenester nesten hver søndag - og alle som vil kan komme. Ingen andre rom eller avdelinger på Slottet er tilgjengelig for publikum uten spesiell invitasjon.

Kanskje museum

Ikke alle norske kongelige residenser er utilgjengelige for skuelystne:

- Gamlehaugen i Bergen og Stiftsgården i Trondheim og Oscarshall holder åpent i sommerperioden, opplyser Forberg.

Det har lenge vært snakk om å etablere et eget slottsmuseum i den gamle stallen som hører til slottsbygningen, som et alternativ til omvisninger i hovedbygningen. Det skal ha vært dronning Sonja som tok initiativet til dette.

- Vi har ikke startet noen planlegging, men gjort en forundersøkelse om et nytt slottsmuseum i stallen for flere år siden. Vi vet at det er mange ting som kan egne seg på et museum, men i dag foreligger det ingen konkrete planer i den retning, opplyser Forberg.

POPULÆRT?</B> De fleste som besøker Oslo, tar også en tur til Slottet.