Åpner straffesak mot Mandla Mandela

Mandla Mandela etterforskes nå strafferettslig av politiet for hans flytting av gravene til tre av Nelson Mandelas barn.

STRAFFESAK: Mandla Mandela, den eldste sønnesønnen til Nelson Mandela, etterforskes nå av politiet for å ha brutt loven da han i 2011 flyttet gravene til tre av Nelson Mandelas barn, Mandlas onkler og tanter. Nå er det full krig i familien. Foto: AFP / Scanpix / JENNIFER BRUCE
STRAFFESAK: Mandla Mandela, den eldste sønnesønnen til Nelson Mandela, etterforskes nå av politiet for å ha brutt loven da han i 2011 flyttet gravene til tre av Nelson Mandelas barn, Mandlas onkler og tanter. Nå er det full krig i familien. Foto: AFP / Scanpix / JENNIFER BRUCEVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PRETORIA (Dagbladet): Det er den eldste dattera til Nelson Mandela, Makaziwe, som har levert inn en anmeldelse mot sin nevø, Mandla, for å ha brutt loven da han i 2011 flyttet de tre gravene fra Qunu til Mvezo, to landsbyer 30 kilometer fra hverandre i fylket Eastern Cape, sørøst i Sør-Afrika. Politiet bekrefter at man har åpnet straffesak.

Full krig Nå er det full krig i Mandela-familien. Krigen er på førstesidene i alle avisene. De fleste sørafrikanere som vi snakker med, synes dette er uverdig. Men av hensyn til den aktelsen de har for den gamle Nelson Mandela, forsøker de å overse alt som kan skade ham.

Samtidig skal en domstol i Eastern Cape i dag klokka 16 avsi en kjennelse for om de tre omstridte gravene skal flyttes tilbake fra Mvezo til Qunu. Det finnes allerede en kjennelse for å flytte gravene tilbake, men Mandla har anket denne.

Striden dreier seg egentlig om hvor Nelson Mandela skal gravlegges, fordi han har sagt at han vil hvile ved sida av sine avdøde barn.

Ingen tillatelser I retten har det kommet fram at Mandla flyttet de tre gravene uten å spørre noen andre om samtykke «i nattas mulm og mørke». Mandla etterforskes nå for brudd på Loven om åpning av graver fra 2004. Han skulle ha bedt om samtykke fra resten av familien, og han skulle ha fått en skriftlig tillatelse fra Helsedepartementet.

Både helsemyndighetene og miljøvernmyndighetene skal være tilstede når man åpner graver, ifølge loven. Det var de ikke. Høvdingen i landsbyen hvor gravene ligger må gi en skriftlig tillatelse til å åpne graver, og høvdingen må godtgjøre at det ikke er noen i familien som har innsigelser mot å åpne ei grav, sier Sizwe Kupelo, en talsmann for helsemyndighetene i Eastern Cape, til den sørafrikanske avisa The Times.

Tillatelse fra seg sjøl Videre må det foreligge tillatelse fra høvdingen i den landsbyen hvor de avdøde skal gravlegges på ny. I dette tilfellet er det Mvezo, hvor Mandla Mandela er høvding. Det virker som om den eneste tillatelsen som Mandla har innhentet, er fra ham sjøl.

Videre må den berørte familien innlevere en detaljert søknad til Helsedepartementet med navnet på de døde, deres dødsårsaker, dødsdager og grunnen til å åpne gravene, ifølge Kupelo.

Familie-striden blant Nelson Mandelas arvinger synes med dette å ta enda et bitrere steg, mens patriarken ligger mellom liv og død på et sjukehus i hovedstaden Pretoria, og hele Sør-Afrika ber for hans helse og sjel.

Ba om familie-samhold Lederne i regjeringspartiet ANC forsøker å unngå å blande seg inn i den bitre familie-steiden. I går, tirsdag, var de samlet i partiets hovedkvarter i Luthuli-huset for å synge, danse og be for Mandela. Generalsekretær Gwede  Mantashe minnet om at Abraham døde ha han var 195 år gammel. Han ba gud om å la Mandela leve like lenge.

Men partiets fremste prest, Vukile Mehana, ba overraskende også gud om å sørge for samhold i den gamle mannens familie.

Nelson Mandelas helsetilstand er fremdeles «kritisk, men stabil». En karikatur-tegner i avisa Pretoria News hadde en kommentar i dag til familie-krigen som betegnes som «alvorlig, men vanvittig».