ÅPNER DØRENE: - Vi er ikke redd for å ta en fight i åpent lende, vi trøndere, sier leder for Trondheim KrFs bystyregruppe, Geirmund Lykke (til høyre). Dagbladet møtte en gruppe tillitsvalgte i Trondheim tidligere i høst. Foto: Ole Martin Wold.
ÅPNER DØRENE: - Vi er ikke redd for å ta en fight i åpent lende, vi trøndere, sier leder for Trondheim KrFs bystyregruppe, Geirmund Lykke (til høyre). Dagbladet møtte en gruppe tillitsvalgte i Trondheim tidligere i høst. Foto: Ole Martin Wold.Vis mer

Striden om KrFs veivalg

Åpner trønder-dørene for Hareide

Mens Knut Arild Hareide fikk hard medfart av partifellene i Agder, vil KrF-lederen få en langt varmere velkomst når han i dag kommer til Trondheim.

Trøndelag Ap åpner dørene når KrF-leder Knut Arild Hareide og nestleder Olaug Bollestad skal diskutere retningsvalg og samarbeidspartner på Kristen Videregående skole Trondheim (KVT) i dag, onsdag.

- Det er bare tull å lukke møtet. Her er alle velkomne, sier leder for Trøndelag KrF, Jon Normann Tviberg til Dagbladet.

Han sier han har sine tanker om samarbeidsvalget, men at han nå vil lytte til argumenter og avvente før han konkluderer. Han er opptatt av at prosessen i partiet fram mot det ekstraordinære landsmøtet blir god.

PÅ TUR: Knut Arild Hareide reiser rundt i partiorganisasjonen for å forklare hvorfor han mener KrF bør felle regjeringen og søke samarbeid med Ap og Senterpartiet. I dag er turen kommet til Trøndelag. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
PÅ TUR: Knut Arild Hareide reiser rundt i partiorganisasjonen for å forklare hvorfor han mener KrF bør felle regjeringen og søke samarbeid med Ap og Senterpartiet. I dag er turen kommet til Trøndelag. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Gruppeleder for KrF i Trondheim, Geirmund Lykke, har derimot et klart standpunkt.

- Hareides landsstyretale var musikk i mine ører. Det er perspektiv over det Hareide har sagt og skrevet. Jeg deler Hareides problembeskrivelse og hans anvisning av veien videre, sier han til Dagbladet.

- Som leder må man peke ut en retning som fotfolket kanskje ikke er moden for. En leder må se hva som trengs for at partiet skal ha vekstkraft framover. Nå har Hareide sett at han må ta den rollen, sier kommunalråden videre.

Samarbeider godt med Ap

Han har sju års erfaring med samarbeid med de rødgrønne i Trondheim, et samarbeid han beskriver som uproblematisk selv om det har vært krevende saker der Ap har funnet sammen med Høyre.

FULL STØTTE: Gruppeleder for KrF i Trondheim, Geirmund Lykke gir Knut Arild Hareide sin fulle støtte.- Jeg deler Hareides problembeskrivelse og hans anvisning av veien videre, sier han. Foto: Ole Martin Wold.
FULL STØTTE: Gruppeleder for KrF i Trondheim, Geirmund Lykke gir Knut Arild Hareide sin fulle støtte.- Jeg deler Hareides problembeskrivelse og hans anvisning av veien videre, sier han. Foto: Ole Martin Wold. Vis mer

- Men det viser jo også at om vi hadde byttet side, hadde vi fått de samme konfliktene der, sier Lykke.

Han mener KrF nå bør teste ut på riksplan hva man kan få til sammen med Senterpartiet og Ap.

Det samme mener tidligere stortingsrepresentant, nå lokalpolitiker i Rennebu, Ola T. Lånke.

- Velgerne har gradvis forsvunnet fra KrF. Samarbeid med borgerlig side har gitt oss seire, men ikke velgere. Det vil være uheldig for partiet om vi går den veien igjen. Vi blir tappet for velgere. Det er partiledelsens sure plikt å tenke nytt. Hareide skal ha ros for at han har våget det, sier Lånke.

Han mener KrF har blitt drevet for langt mot høyre på grunn av Frp.

- Det er totalbildet, politikken og den politiske samtalekulturen, som er problemet, sier Lånke.

- Binder opp partiet

Selv om Trøndelag og særlig det største partilaget Trondheim anses for å være positive til Hareides råd om gå til venstre, finnes det klare motstemmer. KrF-veteran fra gamle Nord-Trøndelag, Johannes Sandstad, mener det vil være «særdeles dramatisk» om KrF skulle felle Erna Solbergs regjering.

- «Eg er skuffa og vonbroten», for å sitere en sitere en kjent KrF-politiker ( Kjell Bondevik, red. anm.). Det var helt unødvendig av Hareide å komme med dette nå. Det har ikke vært noen prosess om samarbeid med venstresida i partiet. Hans råd til partiet kom som lyn fra klar himmel. Det bidrar til å splitte partiet, sier Sandstad, som har hatt mange ulike verv i Nord-Trøndelag KrF og nå er gruppeleder for KrF i Nærøy.

- Nå går det en debatt om saken. Men Hareide har allerede gitt sitt råd. Og i KrF er det en sterk lojalitetskultur. Når lederen har gått så tydelig ut som han har gjort, er det vanskelig for mange å mene noe annet. Slik binder han opp partiet, sier Sandstad.