- Åpner våpenlagrene for å bevæpne befolkningen

Muammar Kadhafi i tale i kveld, ifølge libysk TV.

TALTE: Diktator Kadhafi talte fra en mur til folket i Tripoli i dag. Videoen ble sendt på statlig libysk TV. Foto: AFP/LIBYAN TV/SCANPIX
TALTE: Diktator Kadhafi talte fra en mur til folket i Tripoli i dag. Videoen ble sendt på statlig libysk TV. Foto: AFP/LIBYAN TV/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): SISTE: Ifølge Libyas viseambassadør til FN, Ibrahim Dabbashi, er flere tusen mennesker drept som følge av uroen i Libya, melder NTB klokka 19.13 i kveld.

- Allerede er flere tusen mennesker drept. Vi forventer at det blir flere, sier Dabbashi.

Kadhafi talte 18.00: Muhammar Kadhafi talte til folket fra hovedstaden Tripoli i kveld.

Ifølge TV-stasjonen sier han at han vil åpne våpenlagre for å bevæpne befolkningen dersom det blir nødvendig.

- Vi kan knuse enhver motstand. Vi kan knuse den med folkets vilje. Folket er væpnet og hvis nødvendig, vil vil åpne våpnelagrene for å bevæpne hele det libyske folket, sa Kadhafi i sin tale, ifølge Al Arabiya.

Han advarte folket:

- De som ikke elsker Kadhafi, fortjener ikke å leve.

- Vær forberedt på å kjempe for Libya, vær forberedt å kjempe for verdighet, vær forberedt å kjempe for petroleum, sa han videre.

Kadhafi hyttet med neven og skrek til sine støttespillere fra muren.

- Dere må danse, synge og forberede dere. Ånden deres er sterkere enn noen andre utlendinger eller fiender som forsøker å ødelegge oss.

- Muammar Kadhafi er blant dere. Jeg står blant folket og vi vil kjempe og vi vil drepe dem hvis de vil.

- Se på folkets styrke. Dette folkets styrke kan ikke slås, sa han og slengte smellkyss til publikum.

- Gjør som dere vil. Dere er fri til å danse, synge og feire i gatene i hele natt.  Muammar Kadhafi er en av dere. Dans, syng, fryd dere!

Etter fredagsbønnen i dag startet Khadafis styrker å skyte på demonstrantene i Tripoli. Opprørerne hadde planlagt en massedemonstrasjon, og det kom rapporter om at både kvinner og barn var ute i gatene. Dødstallene har variert mellom alt fra to til seks drepte.

Et øyenvitne i Tripoli forteller på Twitter at det skytes utenfor huset hans. Han første rapporter var for like før klokka 15.00 i dag. For mindre enn en time siden hørte han fortsatt skudd. Han har lagt ut et bilde av huset sitt med et kulemerke.

17.30: - Det haster å gjøre noe med situasjonen i Libya, da det er en borgerkrigslignende tilstand i landet, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) til NRK i kveld.

BØNN: Demonstranter ber foran likene av mennesker som har blitt drept under demonstrasjoner i Libya. Foto: REUTERS/Asmaa Waguih/SCANPIX
BØNN: Demonstranter ber foran likene av mennesker som har blitt drept under demonstrasjoner i Libya. Foto: REUTERS/Asmaa Waguih/SCANPIX Vis mer

Utenriksministeren mener det er vanskelig for det internasjonale samfunnet å gripe inn sikkerhetsmessig i Liby. Han mener det sendes et signal til kreftene som jobber mot Kadhafi at FNs menneskerettighetsråd, som Norge deltar i, vil foreslå en eksklusjon av Libya.

Fredag brøt Libyas FN delegasjon med Gaddafi-regimet, det samme gjorde en rekke andre sentrale libyske diplomater.

17.22: Et USA-chartret fly skal forlate Tripoli med amerikanere og fly til Istanbul i Tyrkia, ifølge CNN.

Sønnen talte 16.30: Kadhafisønn Saif al-Islam sier familien hans vil bli i Libya til enhver pris.

- Vår A- B og C-plan er å leve og dø i Libya, sier Saif al-Islam til CNN Türk.

Ifølge NTB innrømmet Saif at regimet hadde mistet grep om de østlige delene av Libya, men hevdet at styrkene snart ville gjenvinne kontrollen. — Mer enn to millioner mennesker bor i området, antallet terrorister er høyst 200 eller 300. Folk ringer oss og trygler om hjelp. Vi kan ikke tillate at en håndfull terrorister kontrollerer en del av Libya og dets folk, sier sønnen.
16.15: Sarkozy krever Kadhafis avgang. Det gjorde den franske presidenten klart under et besøk i Tyrkia i dag. Samtidig advarte han mot et væpnet inngrep i Libya.
- Frankrike vil vurdere inngrep av denne typen med ekstrem forsiktighet, sa Sakozy, ifølge NTB

15.22: En libysk familie i Norge forteller til Dagbladet at demonstrantene nå blir beskyttet av de millitæret, slik at de kan fortsette demonstrasjonen.

- Familien til kona mi, som er i Tripoli, forteller at demonstrantene er på vei til sentrum for å samle seg, og at de militære beskytter dem, sier Gargotti til Dagbladet.

Kvinner og barn 14.30: CNN melder at flere kvinner og unge mennesker skal være blant de skadde.

14:15: Ifølge Al-Jazeera ble det skutt mot demonstranter i flere områder i Tripoli - blant annet Fashloum, Ashour, Jumhouria og Souq Al.

13.54: Kadhafis styrker skyter mot demonstrantene i Tripoli, melder øyenvitner til AFP. Det kommer meldinger om at alt mellom to og seks drepte, og flere titall skadde.

12.50: Barek Mohammed, som befinner seg om lag 10 kilometer utenfor sentrum av Tripoli, forteller til Dagbladet at det er rolig, men at demonstrasjonene var ventet å starte rett etter fredagsbønnen. Han forteller at det har vært skyting i natt i området.

- Ingen skjønner hvor mange som blir drept her. Ingen kan snakke om det. Alle er redde for hva som skjer om de forteller om det til medier.Jeg vet om minst ti personer som ble drept, sier Mohammed til Dagbladet.

Han sier folk er livredde for å fortelle medier og verden utenfor hva som skjer, i frykt for å bli drept. Selv velger han å ta sjansen.

ØYENVITNE: Et øyenvitne rapporterer om skudd i gatene og sier han ble vitne til at en person ble skutt i ettermiddag. Bildet er av hans bygning med et kulehull. Foto: Twitter
ØYENVITNE: Et øyenvitne rapporterer om skudd i gatene og sier han ble vitne til at en person ble skutt i ettermiddag. Bildet er av hans bygning med et kulehull. Foto: Twitter Vis mer