Åpnet døra for 65 naboer

Mer enn 60 par sko og støvler fløt i gangen til Trude Otterlei og mannen Tor Kjersem i går. De åpnet døra for 65 naboer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fnyser av rassikring

FANA (Dagbladet): Tidenes regnværsrekord i Norge: 156,6 millimeter regn på ett døgn, løste ut et jordras i Hatlestad terrasse.

Naboer ble i går evakuert til fire nabohus. Det var trangt om plassen, men stort hjerterom og godt naboskap slapp tårer og prat løs.

-  Folk går mellom husene. Det er 142 stykker evakuert fra Hatlestad terrasse fordelt på fire hus. Her er det psykologer og leger blant oss. Vi har det i grunnen veldig bra. Vi har jo vært heldige, sier Tor Kjersem.

Verken ut eller inn

Gangen til Tor og kona Trude Otterlei flyter over av mer enn seksti par støvler og sko.

Naboene er på besøk. Fra denne delen av rasgata kommer ingen ut eller inn.

-  Det er fortsatt usikre områder, og skadene på veien er så store at dette kan ta lang tid. Men tankene våre går til naboene våre som ble rammet av jordmassene, sier Tor Kjersem.

-  Raset har gått inn på barna. De vet at folk er blitt hardt rammet, men ikke hvem og hvordan. De er engstelige for hvordan det gikk med klassekameratene nede i veien, sier Trude Otterlei.

Hardt rammet

Nabolaget ble hardt rammet av raset. En 51 år gammel kvinne ble funnet omkommet. Tilstanden var i går kveld kritisk for en 28 år gammel kvinne og hennes fire år gamle datter. De måtte graves ut fra jordmassene i sitt eget hus. Jentas far (37), søster (2) og babybror er lettere skadet.

I alt ni personer ble brakt til akuttmottaket ved Haukeland universitetssykehus. Tilstanden til en mann (40) var i går kveld fremdeles alvorlig, men stabil. En kvinne (53) opereres i dag. En annen kvinne (37) og datteren (14) er lettere skadet og ble utskrevet i går.

Kvart over to i går natt ble Tor Kjersem oppringt av sin arbeidsgiver, Hordaland politidistrikt. De lurte på om alt sto bra til. Under en time seinere åpnet han og Trude døra for redde naboer.

Ikke mye søvn

Hatlestad terrasse nr. 62 og de nærmeste tre nabohusene fungerte mer eller mindre som flyktningleir for 142 naboer som ble vekt og evakuert fra husene sine innenfor sperringene. Veien inn til husene var tatt av raset. Først i går kveld kunne de vende tilbake til husene sine, men er fortsatt innestengt. Arbeidet med veien pågikk fortsatt i går kveld. Noen hadde ikke hus å reise tilbake til.

Ingen av de 65 naboene som er innlosjert hos Trude og Tor, klarte å få sove i går.

-  Vi tyr til hverandre og prater sammen. Noen gråter. Og så har vi fått hilst på de nye naboene våre, sier Trude med et vennlig smil.

Ekteparet har vært redd for ras i området.

-  Vi har våknet og sett steiner på bilpanseret om morgenen. Jeg har ofte bedt Trude kjøre datteren vår til skolen fordi jeg har ansett skoleveien hennes som usikker, sier Tor Kjersem.

I går ville ingen av dem utpeke en syndebukk. Til det var nattas hendelser for skremmende.

Mat fra HV

-  Mat!

Heimevernets innsatsstyrke marsjerer inn med brød og melk, pålegg og kaffe, snop og aviser. Damene reiser seg og samles på kjøkkenet. Alle priser heimevernets innsats i går.

Hell i uhell - innsatsstyrken hadde øvelse - i nabolaget.

I kjelleren ser tenåringene film, og på rommet til Ingeborg Emilie Otterlei Kjersem (10) har det aldri vært flere barn på besøk.

-  Vi har kanskje bare hatt 20 gjester før, og nå har vi 65. Det er litt gøy, vi blir kjent med resten av nabolaget, sier hun som drømte om fallende steiner og gjenferd i natt.

-  Marie i klassen min måtte flytte på hotell, jeg lurer på hvordan hun har det.

-  Det er så skremmende, det som har skjedd. Det var skummelt å våkne midt på natta av soldater, sier Jannike Stenden (14).

Politiet slo katastrofealarm. Bergen kommune etablerte sin egen krisestab og krisenummer folk kunne ringe til.

60 PAR SKO: Slik så det ut i gangen til ekteparet.
STORT BESØK: Aldri før har Ingeborg Emilie Kjersem Otterlei (10) hatt så mange jenter på besøk. F.v.: Ingvild Rynning (13), Sara Standal (12) Sophie Louis Taule (12), Ingeborg Emilie Otterlei Kjersem (10), Lisbeth Stender (11) og Teyana Joy Kent (10).
MAT FRA HV: Damene reiser seg og samles på kjøkkenet, mange kokker, lite søl. Alle priser heimevernets innsats i går.
UTMATTET: Lang unna egen seng duger naboens vaskerom.