Åpnet dørene for ukrainske flyktninger

Gourmetrestauranten À L'aise ønsket å gjøre noe helt spesielt for noen som trengte hjelp til jul.

JULEFEST: Restauranten À L’aise i Oslo arrangere et juleselskap for 52 ukrainske flyktninger 23. desember. Foto: Privat
JULEFEST: Restauranten À L’aise i Oslo arrangere et juleselskap for 52 ukrainske flyktninger 23. desember. Foto: Privat Vis mer
Publisert

23. desember holdt restauranten À L’aise åpnet for noen helt spesielle gjester.

De hadde nemlig invitert 26 ukrainske barn og familiene deres for en storslått julemiddag, i samarbeid med Frelsesarmeen.

- Vi hadde en stor juletrefest. Barna fikk gaver, og de totalt 52 gjestene kunne nyte en storslått julemiddag.

Det sier restaurantens danske daglige leder Mia Kondrup til Dagbladet.

RESTAURANTEIERE: Det danske ekteparet Mia Kondrup og Ulrik Jepsen har drevet restauranten À L’aise siden 2016. Foto: Privat
RESTAURANTEIERE: Det danske ekteparet Mia Kondrup og Ulrik Jepsen har drevet restauranten À L’aise siden 2016. Foto: Privat Vis mer

På menyen var det både ribbe, and og danske brunede kartofler. Til dessert ble gjestene servert ris à la mande, som er den danske varianten av riskrem.

Barna fikk blant annet sjokolade og kinogavekort som gaver.

- Varm, innbydende og kjærlig

Etter å ha sett NRKs «Debatten»s program om fattigdom ble Kondrup og mannen hennes, Ulrik Jepsen, som er medeier av restauranten, inspirert til å gjøre noe ekstra fint for noen som står i en vanskelig situasjon.

- Vi har tenkt på å åpne dørene for vanskeligstilte i jula i flere år, men vi har ikke klart å gjennomføre det før i år, sier Kondrup.

GAVER: Dette var noen av gavene som barna fikk på juleselskapet. Foto: Privat
GAVER: Dette var noen av gavene som barna fikk på juleselskapet. Foto: Privat Vis mer

Med god hjelp fra sponsorer og leverandører klarte de å stelle i stand en storslått julemiddag på kort tid.

- Vi har egentlig stengt restauranten for jula, men de fleste av våre ansatte valgte å utsette reisen hjem til jul for å bli med på dette. Det var helt frivillig for dem å bli med, og de fikk ikke betalt for kvelden. Jeg er virkelig takknemlig for våre ansatte, sier hun.

FATTIGKØ: Hundrevis av mennesker venter på hjelp til å komme seg gjennom jula. På Fattighuset i Oslo er det hektisk julestrid. -Vi har fått inn ekstra mat fra kansellerte julebord, sier Styreleder Jansen Solvang. -Jeg håper å få litt julemat og kanskje en gave til dattera mi, sier Nurgima Asanovska. Video: Sondre Andreas Wedøe Nodland / Lars Eivind Bones Vis mer

Hun forteller videre at de ansatte hadde på seg nisseluer, og at det ble en fin og hyggelig julefeiring.

- Kvelden var både varm, innbydende og kjærlig. Det var noen av gjestene som var litt flaue i starten, men stemningen snudde raskt. og det ble en veldig hyggelig kveld, sier hun. Og all maten ble spist!

À L’aise, som ligger like ved Colosseum kino, serverer til daglig klassiske retter fra et franskinspirert kjøkken. Restauranten er også å finne i Michelin-guiden.

DEKKET BORD: Mia Kondrup sier at de kommer til å gjenta veldedighetsmiddagen de neste åra, og hun håper at flere i bransjen vil følge etter. Foto: Privat
DEKKET BORD: Mia Kondrup sier at de kommer til å gjenta veldedighetsmiddagen de neste åra, og hun håper at flere i bransjen vil følge etter. Foto: Privat Vis mer

Oppfordrer andre restauranter

Kondrup opplyser at de kommer til å gjenta årets suksess de neste åra framover.

- Nå sitter vi igjen med følelsen av at vi kunne ha gjort mer. Til neste år kommer vi til å planlegge i god tid, sier hun og legger til:

- Det føltes veldig givende. Frelsesarmeen er i kontakt med så mange personer og familier som trenger hjelp. Jeg ble rørt av de ansatte og alle leverandørene som stilte opp, sier hun.

Videre ønsker hun å oppfordre andre i restaurantbransjen til å gjøre det samme.

- Jeg håper andre vil følge etter. Det kostet oss ingenting, bare tid. Det var en god måte å gå inn i juleferien, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer