MASSAKRE: Mens opprørerne erobret Tripoli ble mer enn 180 fanger utsatt for en grusom massakre i fengselet Khilit al-Ferjan sørvest i byen. Her inspiserer en soldat fra folkehæren cellene i Abu Salim-fengselet i Tripoli. Foto: AP Photo/Sergey Ponomarev/Scanpix
MASSAKRE: Mens opprørerne erobret Tripoli ble mer enn 180 fanger utsatt for en grusom massakre i fengselet Khilit al-Ferjan sørvest i byen. Her inspiserer en soldat fra folkehæren cellene i Abu Salim-fengselet i Tripoli. Foto: AP Photo/Sergey Ponomarev/ScanpixVis mer

Åpnet fengselsdørene, kastet inn granater og stakk av

Mens opprørerne erobret Tripoli skal mer enn 180 fanger ha blitt utsatt for en grusom massakre av Kadhafis styrker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hundrevis av fanger har blitt regelrett henrettet av Muammar Kadhafis styrker denne uka, melder Washington Times.

I en fengselsanlegg i militærleiren Khilit al-Ferjan sørvest i Tripoli skal fengselsvakter ha åpnet dørene til cellene og kastet inn granater. Øyenvitner melder at hele 182 personer ble drept - av totalt 200 fanger.

Henrettet Flere av fangene skal ha vært opprørere fra Zliten og Misrata.

Episoden skal ha utspilt seg tirsdag, mens opprørerne tok over stadig større deler av Tripoli.

PÅ FLUKT: Opprørerne i Libya har ingen konkrete opplysninger om hvor Muammar Kadhafi og sønnene hans befinner seg, ifølge overgangsrådets leder Mustafa Abdel Jalil. Arkivfoto: Reuters/Max Rossi/Scanpix
PÅ FLUKT: Opprørerne i Libya har ingen konkrete opplysninger om hvor Muammar Kadhafi og sønnene hans befinner seg, ifølge overgangsrådets leder Mustafa Abdel Jalil. Arkivfoto: Reuters/Max Rossi/Scanpix Vis mer

I en annen episode i Guser Bin Gashir, rundt 20 km sør for Tripoli, skal vaktene ha dratt seks menn - to leger - fra cellene og deretter henrettet dem med riflene sine.

Mahmoud Okok (29) var blant fangene i Guser Bin Gashir, og forteller til Washington Times at han og flere andre fanger fikk panikk da de forsto at vaktene planla å henrette dem også, og klarte å rømme fra hangaren som ble brukt til fengsel.

Under Kadhafi-kontroll Begge fengselsanleggene var under kontrollen til den 32. brigade, en fryktet elitestyrke ledet av Khamis Kadhafi - en av Muammar Kadhafis sønner.

Khamis Kadhafis status som død eller levende er omdiskutert. I mars kom det en rekke meldinger om at han hadde blitt drept i en angivelig kamikazebombing av det nå erobrede hovedkvarteret Bab al-Aziziyah, men det ble senere hevdet at han ledet soldater i Zliten. 5. august kom nye meldinger om at han hadde blitt drept i et luftangrep, men dette ble også benektet av libyske myndigheter.

Flere massedrap og krigsforbrytelser Gjennom uka har det blitt meldt om en rekke andre massedrap og krigsforbrytelser - fra begge sider. Blant annet skal det ha ligget lik strødd enkelte steder, enkelte bakbundet og skutt i hodet.

DØDENS BYDEL: Lik ligger strødd i Tripoli-bydelen Abu Salim, som har vært åsted for harde kamper de siste dagene. Noen av ofrene er bakbundet og skutt i hodet, hvilket tyder på summariske henrettelser - et soleklart brudd på Genèvekonvensjonen. Foto: AP/Francois Mori/Scanpix
DØDENS BYDEL: Lik ligger strødd i Tripoli-bydelen Abu Salim, som har vært åsted for harde kamper de siste dagene. Noen av ofrene er bakbundet og skutt i hodet, hvilket tyder på summariske henrettelser - et soleklart brudd på Genèvekonvensjonen. Foto: AP/Francois Mori/Scanpix Vis mer

På Abu Salim-sykehuset i Tripoli ble hundrevis av pasienter etterlatt for å dø av leger og sykepleiere som måtte flykte da Kadhafis snikskyttere tok seg inn i bygningen for å bruke det som base.

- Det er noe av det mest rystende og fryktelige jeg har sett noen gang, sier BBC-reporter Wyre Davies om sykehuset der flere hundre lik ligger og råtner.

53 funnet i lagerhus I dag melder den britiske TV-kanalen Sky News at likene av rundt 53 personer ble funnet i et lagerhus i sør i Tripoli. Likene ser ut til å være likvidert tidligere i uka.

- Dette ser ut som et massedrap, sier Sky News' reporter Stuart Ramsay, som sier han har talt likene i det utbrente lagerhuset sør i Tripoli.

Øyenvitner skal ha fortalt at 150 mennesker ble drept på dette stedet 23. og 24. august da opprørsstyrkene kjempet mot styrker lojale mot landets leder de siste 42 årene, Muammar Gaddafi.

ETTERLATT FOR Å DØ: Hundrevis av pasienter ble etterlatt for å dø av leger og sykepleiere da Kadhafis snikskyttere begynte å bruke Abu Salim-sykehuset som base. Foto: AFP/Patrick Baz/Scanpix
ETTERLATT FOR Å DØ: Hundrevis av pasienter ble etterlatt for å dø av leger og sykepleiere da Kadhafis snikskyttere begynte å bruke Abu Salim-sykehuset som base. Foto: AFP/Patrick Baz/Scanpix Vis mer