Åpnet gjerningspersonenes hjem for media: - Sjokkerende av politiet

To dager etter at 14 personer ble drept i San Bernardino i California, ble drapspepsonenes hjem åpnet for journalister.

SENDTE DIREKTE: Flere amerikanske TV-kanaler sendte direkte fra inne i huset, der seerne kunne se ting som barneleker, id-papirer, makulerte dokumenter, en koran og en barnebok om Islamsk skikk og bruk. Foto: Reuters
SENDTE DIREKTE: Flere amerikanske TV-kanaler sendte direkte fra inne i huset, der seerne kunne se ting som barneleker, id-papirer, makulerte dokumenter, en koran og en barnebok om Islamsk skikk og bruk. Foto: ReutersVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Syed Rizwan Farook (28) og kona Tashfeen Malik (27)var utstyrt med to rifler, to semi-automatiske håndvåpen og 1600 skudd da de drepte 14 personer i California onsdag. 21 personer ble skadd. 

To dager etter massakren, ble ekteparets hjem åpnet for media fredag. Flere titalls journalister flokket til, i det som beskrives som et surrealistisk kaos, skriver nyhetsbyrået AFP.

- Folk tok på alt. Noen journalister tok ut bilder fra fotoalbum for å fotografere dem, sier AFP-fotograf Robyn Beck til AFP. 

Flere amerikanske TV-kanaler sendte direkte fra inne i huset, der seerne kunne se ting som barneleker, id-papirer, makulerte dokumenter, en koran og en barnebok om Islamsk skikk og bruk. 

- Aldri sett noe lignende Den kontroversielle beslutningen om å åpne rekkehuset, der Syed Farook og Tashfeen Malik bodde sammen med sin seks måneder gamle datter, møtte krasse reaksjoner i sosiale medier.

TILHØRTE TROLIG GJERNINGSMANNEN: En mann tar bilde av en bil som antas å ha tilhørt Syed Rizwan Farook, utenfor hans hjem i Redlands i California. Foto: Reuters
TILHØRTE TROLIG GJERNINGSMANNEN: En mann tar bilde av en bil som antas å ha tilhørt Syed Rizwan Farook, utenfor hans hjem i Redlands i California. Foto: Reuters Vis mer

- Ingenting sier vi er tapre journalister som avdekker sannheten, som å flokke seg rundt en babyseng, skriver Mary Beth Williams, en skribent for Salon.com på twitter. 

Enkelte medier, deriblant CNN, bestemte seg for å ikke sende nærbilder av gjenstander som inneholdt sensitiv informasjon.

- Jeg har aldri sett noe lignende. Dette viser en sjokkerende grad av uaktsomhet og virkelig hensynsløshet oppførsel av politiet, sier Paul Callan i CNN, ifølge AFP

- Tidenes «screwup» CNN-analytiker Jonathan Gilliam mener det er rystende at man slipper utenforstående inn på et åsted. 

- Dette er tidenes største synlige «screwup». Det har nettopp skjedd en terrorhendelse, så lar de journalistene gå gjennom og se på ID-papirer og bilder... Det er alt bevis, sier CNN-analytiker Jonathan Gilliam. 

Farook og Malik leide leiligheten av et eldre ektepar, som beskriver de to som gode leietakere. Politiet hadde forseglet døra inn i leiligheten, men huseierne valgte å åpne hjemmet for journalistene. 

- Da startet flommen. Det kom helt ut av kontroll, sier Judy Miller, en av de to eierne.

FBI tar ikke ansvar FBI fant tolv hjemmelagde rørbomber, samt store mengder ammunisjon i hjemmet tidligere denne uka. En av bombene skal ha vært tilkoblet til en fjernstyrt utløser.

- Når vi er ferdige med å arbeide på et åsted, må vi returnere det til dets rettmessige eiere. Vi må også foreta en komplett opptelling av alt vi har beslaglagt. På den måten får alle se hvordan vårt fantastiske rettssystem fungerer, sa FBI-direktør James B. Comey under en pressekonferanse i Washington.

FBI tror så langt i etterforskningen at ekteparet som sto bak massedrapet i San Bernardino i California handlet alene, men etterforsker drapene som en terrorhandling, melder NTB.