Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Åpnet hydrogenstasjon for biler

Den første kombinerte bensin- og hydrogenstasjonen for biler i Nord-Amerika åpnet i går i Washington D.C.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det ser ut som en helt vanlig bensinstasjon, men det er det ikke. For ved siden av bensinpumpene på denne Shell-stasjonen har en hydrogen-pumpe fått plass.

- Dette vil faktisk bli første virkelige skritt på veien fra fortidens karbon-økonomier til fremtidens hydrogen-økonomi, sier USAs energi-minister Spencer Abraham til nyhetsbyrået AP.

Inntil videre brukes hydrogen-pumpen kun til seks mini-vans som General Motors Corp. (GM) bruker til å demonstrere den hydrogenbaserte drivstoff-teknologien. Men innen 2010 håper GM å kunne selge hydrogen-kjøretøyer man kan ha råd til å kjøpe. Shell vil satse på å bli markedsledende innen hydrogen-stasjoner.

De spesielle kjøretøyene til GM har brenselsceller som gjør hydrogen om til elektrisitet, som får bilen til å gå. Biproduktet er kun vanndamp.

Det har vært argumentert med at et av abrene ved hydrogengassen er at den danner eksplosiv knallgass når den blandes med oksygen. Stasjonens naboer har da også protestert mot åpningen.

- Faren for en eksplosjon er nesten ikke tilstedeværende, sier George F. Smalley, en av Shell Hydrogens talsmenn. Påfylling av hydrogen vil bare skje i helger og om kvelden, adskilt fra bensin-leveringen. Hydrogentanken er dessuten utstyrt med overvåkingskameraer som går døgnkontinuerlig og du må ha en sikkerhetskode for å bruke pumpen, sier han.

Bush-administrasjonen håper denne teknologien i fremtiden skal frigjøre USA fra avhengigheten av importert olje.

FREMTIDEN:</B> USAs energi-minister Spencer Abraham holdt tale om Bush-administrasjonens forhåpninger til hydrogen-teknologien.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media