Åpnet kammermusikkfestival

Kronprinsesse Mette-Marit åpnet i kveld Trondheim Kammermusikkfestival 2003.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Festivalen - den åttende i rekken - ble åpnet i Nidaros domkirke. I åpningstalen påpekte kronprinsesse Mette-Marit at kammermusikken har fått sin renessanse, og at festivalen i Trondheim, sammen med lignende festivaler flere andre steder i landet, har gitt «ny kraft og vitalitet» til en musikkform som har vært ansett som opphøyet.

- Det er en stor glede å ønske musikere og publikum flotte dager fylt med gode musikkopplevelser, sa kronprinsessen.

Årets kammermusikkfestival i Trondheim har fått spesielt stor medieoppmerksomhet nettopp på grunn kronprinsessens rolle i arrangementet.

Hun har påtatt seg å være festivalens høye beskytter, og kom til Trondheim med NSBs kongevogn tirsdag ettermiddag for å åpne festivalen og være til stede ved åpningskonserten.

Jazz og litteratur

Konserten i Nidarosdomen tirsdag kveld besto av komposisjoner av Steve Reich, Giacomo Puccini, Knut Nystedt, Pablo Casals og Johann Sebastian Bach.

Programmet startet med at fem sangere fra Schola Sanctae Sunnivae og Schola Gregoriana Pragensis, sammen med musikere på vibrafon og elektrisk orgel, framførte komposisjonen Proverb av den amerikanske komponisten Steve Reich. Han er årets festivalkomponist, og deltar også selv i festivalen som utøver på slagverk.

Programmet videre i uka omfatter musikk av klassiske komponister som Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven og Franz Schubert, og i tillegg jazzkonserter og musikkframføringer sammen med litterære tekster av forfatterne Merete Morken Andersen, Ingrid Storholmen og Jan Kjærstad.

Kongelig skikk

Før konserten i Nidarosdomen fikk kronprinsesse Mette-Marit en omvisning på Ringve Musikkhistoriske Museum.

Kronprinsessens besøk i Trondheim ble gjennomført i samsvar med vanlig skikk og bruk for kongelige besøk, med fylkesmann Kåre Gjønnes og ordfører Anne Kathrine Slungård i spissen for mottakelseskomiteen. Fire år gamle Julius Schjetne Stensen fikk æren av å gi blomster til kronprinsessen.

(NTB)

MUSEUMSBESØK: Da kronprinsesse Mette-Marit besøkte Ringve museum under den offisielle åpningen av Trondheim Kammermusikkfestival i Nidarosdomen tirsdag, fikk hun høre toner fra museumsdirektør Peter Andreas Kjeldsberg. Kjeldsberg spilte på et klaviakord. Kronprinsessen er festivalens høye beskytter. Foto: SCANPIX