Mutert virus i Nordre Follo:

Åpnet opp. Så kom skrekkbeskjeden

Rett etter at formannskapet i Nordre Follo besluttet å åpne kranene igjen, fikk ordføreren telefonen fra laboratoriet hos FHI. Overlege i FHI sier det er stor fare for at viruset finnes i Oslo.

MUTERT VIRUS: Kommuneoverlege i Nordre Follo, Kerstin Myhrvold, sier de ikke vet hvordan det muterte viruset kom inn på eldrehjemmet i kommunen. Reporter: Ralf Lofstad. Video: Jeanette Nyhammer Vik / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 72 200 +499
mutantsmittet1 120
døde 623
påvist smittet 115 000 000+307.2K
døde 2 550 000 +10.3K
Se mer

SKI (Dagbladet): En snau time etter at formannskapet i Nordre Follo kommune torsdag kveld hadde vedtatt å lempe på coronarestriksjonene fra i dag, fredag, kom kontrabeskjeden fra Folkehelseinstituttet.

- Klokka 21 kom telefonen fra laboratoriet hos FHI. Da hadde de fått konstatert at det var den britiske mutasjonen av viruset i prøver fra vår kommune, sier kommuneoverlege Kerstin Myhrvold til Dagbladet.

Ny møtevirksomhet fortsatte utover natta, og det var ikke bare alkoholservering og andre sosiale tiltak som ble kansellert.

Fra klokka 13 fredag er tiltakene derimot skjerpet for de 60 000 innbyggerne i nabokommunen til Oslo.

Her er tiltakene for innbyggerne i Nordre Follo.

Det startet med to tilfeller av smitte fra den britiske virusvarianten.

Til et ekstraordinært møte i formannskapet fredag kveld, orienterte kommuneoverlegen at det er konstatert ytterligere fire tilfeller - alle med tilknytning til Langhus bo- og servicesenter.

Mat, apotek, bensin - resten stengt

Beboere i Nordre Follo får en sterk anbefaling om ikke reise ut av egen kommune og en sterk anbefaling om ikke å ha besøk hjemme.

Alt er stengt unntatt matbutikker, apotek, bensinstasjoner, tannlege- og legekontorer fram til og med onsdag 27. januar.

Da gjør kommunen i tett samarbeid med nasjonale myndigheter vurderinger om veien videre.

FOLKETOMT: Slik så det ut i Ski sentrum fredag ettermiddag. Og slik skal det være til og med kommende onsdag etter bli-hjemme-rådene og utreiserestriksjonene fra ledelsen i Nordre Follo kommune. Foto: Lise Åserud / NTB
FOLKETOMT: Slik så det ut i Ski sentrum fredag ettermiddag. Og slik skal det være til og med kommende onsdag etter bli-hjemme-rådene og utreiserestriksjonene fra ledelsen i Nordre Follo kommune. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

Imens skjer et massivt sporingsarbeid for å finne ut hvor Storbritannia-viruset på Langhus bo- og servicesenter kommer fra. To beboere er døde etter å ha vært smittet.

Utbruddet omfatter så langt 22 ansatte og 12 beboere.

- To epidemiologer fra Folkehelseinstituttet har fysisk kommet hit til Ski for å samarbeide tett med vårt eget smittesporingsteam, sier kommuneoverlege Kerstin Myhrvold.

- Ta testen

Sammen med ordfører Hanne Opdan (Ap) gir hun enda striktere råd til innbyggerne enn formuleringen om «sterk anbefaling» mot å reise utenfor kommunegrensene inntil videre:

- Bli hjemme, hold avstand og ta covid-19-testen. Terskelen for å ta testen er veldig lav.

MUTERT VIRUS: Ordfører i Nordre Follo kommune Hanne Opdan forteller om inngripende tiltak etter at det muterte viruset ble oppdaget. Reporter: Ralf Lofstad. Video: Jeanette Nyhammer Vik / Dagbladet TV Vis mer

Ifølge Østlandets Blad ble den første beboeren med den britiske virusvarianten konstatert smittet med covid-19 allerede 3. januar.

Først 18 dager seinere er det konstatert at den mer smittsomme, britiske varianten er årsaken.

Det var først 8. januar, etter flere raske sykdomstegn hos beboere, at kommunen ba laboratoriet sjekke om det var mutasjoner av viruset i prøvene.

Den jobben har så langt tatt mye lengre tid, og svaret kom i går kveld, 13 dager etter. Siden disse testene, har FHI tatt i bruk testmetoder med mye kortere tid til resultatet er klart

Det store spørsmålet de nærmeste døgnene og timene er hvor Storbritannia-viruset på sykehjemmet har kommet fra - og om det er spredd videre.

Oslo kommune ba torsdag ettermiddag om at alle positive prøver derfra blir sjekket nytt for mutanter.

Fredag ettermiddag sitter helsemyndighetene, Nordre Follo kommune og nærliggende kommuner i krisemøte. Det kan bety nye og inngripende tiltak i Nordre Follo og i flere nabokommuner.

70 prosent pendler

Ifølge NRK Østlandssendingen pendler 70 prosent av arbeidsstyrken i Nordre Follo hver dag til jobb i andre kommuner, særlig Oslo.

- Og i tillegg er Nordre Follo det største arbeidsmarkedet her i regionen. Mange fra andre kommuner reiser til og fra hit på jobber, sier ordfører Hanne Opdan.

Det var for et år siden at Nordre Follo ble ny kommune etter sammenslåing av Oppegård og Ski kommuner.

- Vi har ikke noe svar på hvordan den britiske varianten av viruset har kommet hit. Vi har ikke funnet noen link pr. i dag mot innreise eller noe annet. Og ingen av de smittede har vært utenfor de nære omgivelsene her, sier kommuneoverlegen.

Tok timer å stenge

Alle butikker i Nordre Follo unntatt de mest nødvendige fikk beskjed om å stenge fra klokka 13 fredag. Det tok flere timer før kjøpesentrene hadde stengt.

Nordre Follo kommune gikk klokka 12 ut med nyheten om et utbrudd av det muterte coronaviruset, og en nedstengning fra klokka 13. Ifølge NRK stengte ikke Ski Storsenter, et av landets største kjøpesentre, før klokka 16.30.

Samtidig holdt Kolbotn Torg åpent til i 17-tida. Senteret på Kolbotn forklarer overfor NRK at de ikke hadde hørt noe om tidspunkt fra kommunen.

Aavitsland: - Kan være stor Oslo-fare

- Det var den store og raske spredningen som gjorde at den årvåkne kommuneoverlegen ba om at vi undersøkte viruset fra noen av pasientene nærmere, sier overlege og smittevernekspert Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet til Dagbladet.

- Hvor betydningsfullt er det at smitten ikke kan spores tilbake til reisende fra Storbritannia?

- Det etterforskes videre. Frykten er jo at varianten allerede skal være mer utbredt i samfunnet og kanskje ha vært til stede i området i flere uker. Da blir det vanskeligere å bli kvitt den igjen.

- Hvor stor er risikoen for at virusvarianten har begynt å spre seg utenfor Nordre Follo?

- Det vet vi ikke. Dersom virusvarianten nylig er kommet til landet og så smittet i sykehjemmet, kan vi klare å stoppe utbruddet før virusvarianten spres til Oslo. Dersom viruset har vært til stede noen uker allerede, er det stor fare for at det allerede finnes i Oslo også.

Status vaksinasjon Full oversikt

334 863 (6.2%)i Norge har fått dose nr 1
162 511 (3.03%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer