Åpning av elver skal hindre flom i Oslo

- Ved kraftig regnskyll får ikke alt vannet plass i rørene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kraftige regnskyll som plutselig forvandler bygatene til elver, er blitt en utfordring for Oslo.

Årsaken til flomproblemene er at mange av de naturlige vannveiene er stengt inne i rør, asfalt og bebyggelse, forteller Tharan Åse Fergus, prosjektutvikler for «Vann i by» i Oslo.

- Gjenåpning av bekker og elver er blitt en svært viktig del av kommunens strategi for å håndtere overvann. Det er også et ledd i tilpasning til et endret klima med mer kraftig regn, sier Fergus.

Høyere boligpriser Ved Teglverksdammen på Hasle og gjennom Ensjø, har Hovinbekken vært lukket siden 50-tallet. I disse dager tilrettelegger man for gjenåpning av bekken.

- Det er et nytt prosjekt med lite gammel bebyggelse. Derfor har vi kunnet se helhetlig på håndtering av overflatevann og bekkeåpning, sier Fergus.

Byggeleder, Beate Akselsen, tror åpning av Hovinbekken vil gjøre områdene rundt mer attraktive.

- Her var det ingenmannsland, nå skal det bli brygge, benker, turveier og sildrende bekk. Dette området kommer til å yre av liv, hun.

Begge understreker at dette er et viktig tiltak for å tilpasse seg klimaendringene, men at det i aller høyeste grad også kommer befolkningen til gode gjennom nye, attraktive friluftsområder.

- Vi har sett at boligprisene har steget på steder der man har åpnet bekker, og utbyggere her lokker med at Hovinbekken nå skal åpnes, legger Fergus til.

Økt flomfare Ifølge FNs klimapanel vil økende temperatur på jorda føre til nye nedbørsmønstre og flom.

At innestengte vannveier øker flomfaren er en kjent problemstilling, og flere andre kommuner jobber med å gjenåpne bekkefar.

Deriblant Fredrikstad som har prosjekter for blant annet Veumbekken, og Trondheim som vurderer gjenåpning av flere bekker, blant dem Fredlybekken.

ÅPNER HOVINBEKKEN: Tharan Åse Fergus er prosjekutvikler for «Vann i by» i Oslo. Her står hun ved Hovinbekken på Ensjø. Foto: NTB Scanpix
ÅPNER HOVINBEKKEN: Tharan Åse Fergus er prosjekutvikler for «Vann i by» i Oslo. Her står hun ved Hovinbekken på Ensjø. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- I Drammen kommune ligger bekkene så utilgjengelig under bebyggelse at andre løsninger må til, som grønne tak og regnbed, sier landskapsarkitekt i kommunen, Marianne Dahl.

- Det er vedtatt at ingen nye bekker skal lukkes, understreker hun.

I Oslo er det mange som ikke vet at byen har så mange som ti elver. Årsaken er altså at elvene stedvis ligger godt skjult i rør under boligblokker, fortau og bilveier.

Men med dagens klimaendringer merker befolkningen godt at noe er galt når vannet fosser i strie strømmer i bygatene, kumlokk åpner seg og badevann blir forurenset av kloakk.

- Når det regner kraftig, kan vi lett se hvor de gamle vannveiene har gått. Vannet følger de samme veiene, men ikke i naturlige bekkeløp. Da får vi mye overvann som gir oss store problemer, blant annet med oversvømmelser, sier Fergus, som forklarer:

- Ved kraftig regnskyll får rett og slett ikke alt vannet plass i rørsystemet under bakken.

(NTB)

NYTT LIV: Byggeleder Beate Akselsen tror at området kommer til å yre av liv når Hovinbekken åpner. En stokkand har allerede funnet seg til rette. Foto: NTB Scanpix
NYTT LIV: Byggeleder Beate Akselsen tror at området kommer til å yre av liv når Hovinbekken åpner. En stokkand har allerede funnet seg til rette. Foto: NTB Scanpix Vis mer