Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Åpning for ekstremt lave priser

Et knalltilbud som lokker deg inn butikkdøra, et forholdsvis smalt varesortiment, til dels ukjente merker, men svært lave priser. Det er hva som venter dagligvarekundene ti steder i Norge førstkommende torsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Følges samme mønster som i andre land, vil to nye steder få sin ekstremlavpris-butikk hver torsdag framover.

Etter et vellykket hemmelighetskremmeri som har skapt en markedsføringseffekt verd 50-70 millioner kroner, åpner den tyske dagligvaregiganten Lidl de første butikkene i Norge torsdag morgen.

Det er grunn til å tro at både konkurrerende dagligvarekjeder, faghandlere og svenske kjøpmenn som lever godt av grensehandelen føler en viss uro. Men forbrukerne har trolig all grunn til å glede seg.

- I hvert fall forbrukere som er mer opptatt av pris enn av service og hvilket merke tomatsuppa eller brusflaska har, sier redaktør Georg Mathisen i Handelsbladet FK til NTB.

Hemmelig

Det meste rundt Lidls etablering i Norge er holdt hemmelig. På den måten er markedsføringseffekten blitt optimal. Eksperter har overfor TV 2 Nettavisen anslått effekten til å ligge et sted mellom 50 og 70 millioner kroner.

Men etter hvert som åpningsdagen nærmer seg, ser de som følger dagligvarebransjen nøye at mønsteret fra andre land gjentar seg.

Omtrent på datoen ett år før de første butikkene åpner i Norge gikk startskuddet for de ti første Lidl-forretningene i Sverige. Deretter ble det åpnet to nye hver torsdag.

- Derfor er det grunn til å anta at vi innen jul vil ha rundt 30 Lidl-forretninger i Norge, sier Mathisen.

Forhåndsvisning

Dagen før dagen er ordførerne i Askim, Florø, Kristiansand, Larvik, Lier, Nordfjordeid, Os, Sarpsborg, Stord og Ålesund invitert til forhåndsvisning i butikkene.

Da vil de få se forretninger som skiller seg en del ut fra hva norske forbrukere er vant til. Ved rullebåndene er det ikke plass til å putte varene i poser. Det høye tempoet og effektiviteten Lidl ønsker medfører at kundene skal putte varene tilbake i handlevogna for så å legge dem i poser et annet sted enn ved kassene.

Vareutvalget er forholdsvis smalt, rundt 1.200 næringsmiddelprodukter og merkevarer som til dels er ukjente for norske forbrukere. Det meste av ferskvarene må Lidl imidlertid skaffe seg i Norge på grunn av norske tollmurer. Og på en forhåndsvisning for Forbrukerrapporten sist uke ble det talt overraskende mange norske produkter, rundt 30 prosent av sortimentet.

Såkalte non-foodprodukter blir ofte brukt som lokkevarer, slik som billige datamaskiner, dvd-spillere, verktøy, kjøkkenutstyr og lignende.

Fagforeningen til stede

Effektivitet og tempo står i høysetet. Det har blant annet ført til rapporter om Lidl-ansatte i Tsjekkia og Polen som fikk restriksjoner på antall daglige toalettbesøk, og hvor menstruerende kvinner måtte gå med hårbånd for å signalisere at de hadde behov for å gå oftere på toalettet.

Men så langt har leder av Handel og Kontor i Norge, Sture Arntzen, lite å utsette på den norske Lidl-ledelsen.

- De har bedt oss vurdere dem ut fra hva de gjør i Norge, ikke i forhold til rapporter fra andre land. Så langt har dialogen med den norske ledelsen vært konstruktiv og god, sier Arntzen til NTB.

De ansatte har alle fått utdelt en konvolutt som blant annet inneholder arbeidskontrakt, informasjon om pensjonsordningen, stillingsinstruks og innmeldingsskjema til Handel og Kontor. Folk fra fagorganisasjonen vil også være til stede på alle butikkåpningene torsdag.

Arntzen gir ros til Lidl for at de som første dagligvarekjede her i landet tilbyr de ansatte en innskuddspensjon. Mindre begeistret er han over at halve staben i første omgang vil være innleid fra vikarbyråer.

- Vi trekker lovligheten av dette i tvil. Lidl-ledelsen sier at mange av disse etter hvert vil bli fast ansatt, og vi vil følge nøye med på utviklingen her, sier Arntzen.

(NTB)

DET ENKLE ER OFTE DET BESTE...: Ikke mye unødig krimskrams i Lidls butikker. Bildet er fra Lidls butikk i Enköping i Sverige.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling