Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Apokalyptiske» forhold på Puerto Rico etter orkanen «Maria»s herjinger

- Ødeleggelsene i Puerto Rico har satt oss tilbake nesten 20 til 40 år.

STORE ØDELEGGELSER: Mange ble hjemløse som følge av orkanen «Maria»s herjinger. I tillegg er store deler av øygruppa uten strøm og telefonlinjer. Foto: AFP PHOTO / HECTOR RETAMAL / NTB scanpix
STORE ØDELEGGELSER: Mange ble hjemløse som følge av orkanen «Maria»s herjinger. I tillegg er store deler av øygruppa uten strøm og telefonlinjer. Foto: AFP PHOTO / HECTOR RETAMAL / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Onsdag nådde orkanen «Maria» land i Puerto Rico, og førte til enorme ødeleggelser på øygruppa.

Ifølge CNN beskriver folkevalgte forholdene i sine lokalsamfunn som «apokalyptiske».

- Ødeleggelsen i Puerto Rico har satt oss tilbake nesten 20 til 30 år. Vi kan ikke benekte at Puerto Rico er forskjellig fra hva det var for en uke siden. Ødeleggelsen av eiendommer, raserte bygning, familier uten hjem, rusk overalt. Det grønne på øya er borte, sier bosettingskommisjonær Jenniffer Gonzalez, ifølge nyhetsbyrået AP.

- Stor katastrofe

Så langt er 10 mennesker bekreftet omkommet som følge av orkanen, men tallet er ventet å stige. En av årsakene til det er at myndighetene ikke har klart å få kontakt med ni av Puerto Ricos 78 kommuner.

- Dette er en stor katastrofe. Vi har omfattende skader. Dette kommer til å ta litt tid, sier Ricardo Rosello, Puerto Ricos guvernør.

Over 15 000 mennesker i Puerto Rico bor for tiden på krisesentre, og kapasiteten på sykehusene er i ferd med å sprenges.

I helga dro også en gruppe ordførere til hovedstaden San Juan for å presentere en lang liste over ting de trenger øyeblikkelig for guvernør Rosello.

Ordføreren for Manati, en kystby i nord, fortalte gråtende at de hadde gått tom for drivstoff og rent vann.

- Hysterien sprer seg. Sykehuset er i ferd med å kollapse. Det er fullt. Vi trenger hjelp øyeblikkelig, sa ordfører Jose Sanchez Gonzalez.

Nødhjelp

I helga ankom elleve skip lastet med over 6 millioner liter vann, barnesenger og mat Puerto Rico. Skipet hadde også med seg generatorer til øya, som i stor grad har vært uten strøm siden orkanen nådde land.

Øyas energiselskap kan ikke si når strømforsyningen på øya vil være fikset, men det vil ta lang tid.

- Vi forsøker å få en oversikt over omfanget av skadene i løpet av de neste 48 timene, sånn at vi kan begynne å jobbe sammen med våre føderale partnere for å få ned de rette folkene og det rette utstyret til Puerto Rico, sier talsmann for energiselskapet, Mike Hyland, søndag.

Alt dette kommer på toppen av at Puerto Rico allerede før Marias herjinger var i dyp gjeldskrise.

Infrastrukturen i landet var i dårlig stand og energiselskapet har lenge forsømt sårt tiltrengt vedlikeholdsarbeid, på grunn av den dårlige økonomien på øya.

Det er også store problemer knyttet til telefonlinjene på øya. Talspersoner for USAs direktorat for krisehåndtering (FEMA) sier de vil frakte satellittelefoner til alle puertoricanske byer og landsbyer, slik at man kan gjenopprette kommunikasjonen, skriver NTB.

Vil ha mer penger

Men akkurat hvor alvorlige skadene etter orkanen er, er det ingen som har den hele og fulle oversikt over ennå.

- Vi vet litt mer i dag enn vi gjorde i går. Vi har en lang vei å gå, sa guvernør Rosello søndag.

Så langt har et føderalt kontrollorgan som holder et øye med økonomien på øya sagt ja til at en milliard dollar kan brukes i forbindelse med arbeidet etter orkanen, men guvernøren kommer til å be om mer penger.

ORKAN: «Maria» feide natt til tirsdag 19.september over den lille karibiske øya Dominica. Statsministeren på øya, Roosevelt Skerrit, opplevde selv kreftene, og forteller at vinden tok hustaket hans. Video: CNN. Foto: Nasa / Ap / Scanpix. Vis mer

- Vi kommer til å be om dispensasjoner og andre mekanismer slik at Puerto Rico kan svare på denne krisa. Puerto Rico vil praktisk talt ikke få inn noe skatt neste måned, sier Rossello.

President Donald Trump har lovet føderal hjelp til de orkanrammede øyene Puerto Rico og De amerikanske Jomfruøyene.

4000 amerikanske soldater er allerede utplassert på Puerto Rico for å hjelpe til med gjenoppbyggingen etter orkanen.

Dam holdt på å briste

Fredag måtte to byer evakueres etter at det ble rapportert om at demningen Guajataca holdt på å briste. Myndighetene kalte situasjonen «ekstremt farlig» og ba innbyggerne evakuere umiddelbart.

Demningen skal ha fått en sprekk i forbindelse med orkanen, og myndighetene sa at det kunne kollapse «når som helst».

Men lørdag kunne innbyggerne begynne å ta seg tilbake til sine hjem, ettersom noe av overskuddsvannet hadde rent ut av demningen, og på den måten minsket trykket på den skadde demningen.

Så langt har 33 mennesker dødd i Karibia etter orkanen Marias herjinger.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!