Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Apotekene saboterer

Staten taper millioner på at apotekene motarbeider rabattavtale.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Staten har de to siste åra gått glipp av millioner i rabatt på medisinkjøp. Sabotasje fra apotekene, mener legemiddelindustrien.

Rabattene gjelder medisiner som skrives ut av sykehusleger og som pasientene må fortsette å ta etter at de er utskrevet fra sykehuset - såkalte gråsonelegemidler. Men mens sykehusene får store rabatter for medisinene pasientene får på sykehus, må Rikstrygdeverket betale nesten full pris på samme medisin pasientene må ta etter at de er utskrevet.

For å kutte kostnader lanserte derfor Helse- og omsorgsdepartementet en forsøksordning i 2004 der levering av gråsonemedisiner ble lagt ut på anbud. Den produsenten som kunne gi de største rabattene fikk tilslaget.

Sparer småpenger

Stortinget ble forespeilet at ordningen ville spare staten for 56 millioner kroner, bare de siste seks månedene av 2004. Den reelle innsparingen fra ordningen ble innført 1. november 2004 til utgangen av 2005 var bare på 12- 13 millioner kroner.

-  Rikstrygdeverket har registrert at innsparingen som følge av ordningen ikke er som forventet, sier direktør Christine Bergland i Rikstrygdeverkets helsetjenestedivisjon.

Rikstrygdeverket evaluerer nå ordningen.

Legemiddelindustrien mener årsaken til at ordningen ikke fungerer, er at de fire store apotekkjedene i Norge, som kontroller all omsetning av medisiner, ikke følger opp avtalene.

 SELGES DYRT: Legemiddelindustrien anklager apotekene i Norge for å motarbeide en avtale som kan gi staten millioner av kroner i rabatter på legemidler. Foto: Dagbladet
SELGES DYRT: Legemiddelindustrien anklager apotekene i Norge for å motarbeide en avtale som kan gi staten millioner av kroner i rabatter på legemidler. Foto: Dagbladet Vis mer

-  Apotekene motarbeider avtalene vi har inngått. Dermed mister staten store rabatter, mens vi mister noen inntekter, sier administrerende direktør Åge Nærdal i legemiddelprodusenten GlaxoSmithKline (GSK).

Også organet som administrerer ordningen, Legemiddelinnkjøpssamarbeid (LIS), mener rabattavtalen blir motarbeidet:

-  Grunnen til at ordningen ikke fungerer er at den leverandøren som vinner anbudet skulle oppnå tilnærmet 100 prosent av salget. Praksis er at denne leverandøren mister salg og oppnår markedsandel ned i 25 prosent. Årsaken til dette er at apotekkjedene utleverer tilsvarende legemiddel fra andre leverandører, forklarer Torfinn Aanes, som leder LIS.

Økonomiske motiver

Aanes viser til at apotekene kan ha økonomiske motiver for å ikke å følge opp ordningen: Istedenfor å selge gråsonelegemiddelet der rabatten tilfaller staten, selger de tilsvarende legemiddel der de får rabattene.

-  Det kan bero på at apotekene har egne avtaler og dermed tjener mer på disse. Dette gjør at anbudsvinneren blir taper, sier han.

I e-poster Dagbladet har fått tilgang til, uttrykker representanter for apotekkjedene bekymring for at de vil tape penger på ordningen, selv om de får full avanse for salget. Gråsone-ordningen er slik at medikamentene selges til full pris gjennom apotekene og at legemiddelindustrien refunderer rabattene direkte til Rikstrygdeverket, basert på faktisk omsetning.

Mer informasjon

Både Rikstrygdeverket og Helsedepartementet følger nå ordningen med argusøyne, og skal om kort tid evaluere prøveordningen. Det er mye penger som står på spill. Anbudene som er inngått for 2006 kan spare staten for opptil 65 millioner kroner dersom systemet blir etterlevd i alle ledd.

-  Vi vil følge utviklingen nøye. Vi vil vurdere etterlevelsen av ordningen for å se om det er nødvendig å sette inn ytterligere tiltak, sier Christine Bergland i Rikstrygdeverket, som rg tar saken opp med apotekene.

-  Vi utarbeider nå også et brev der vi presiserer ovenfor apotekene at det er viktig å etterleve gråsoneordningen, sier Bergland.

TAPER PENGER: Helseminister Sylvia Brustad.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!