Apotekene tomme for livsviktige medisiner

Tusenvis av nordmenn får ikke medisinene de trenger.

MEDISIN-MANGEL: Flere livsviktige medisiner har manglet fra norske apotekhyller hittill i år. Illustrasjonsfoto: Halvor Solhjem Njerve / Dagbladet
MEDISIN-MANGEL: Flere livsviktige medisiner har manglet fra norske apotekhyller hittill i år. Illustrasjonsfoto: Halvor Solhjem Njerve / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Minst 118 ulike legemidler har manglet i norske apotekhyller hittil i år. Det betyr at tusenvis av nordmenn ikke har fått medisinene de trenger, skriver VG.

Avisa har gått gjennom en liste fra Legemiddelverket over medisiner som har manglet ved norske apotek. Flere av medikamentene er livsviktige for tusenvis av nordmenn.

- Mangelen kan i verste fall føre til at pasienter ikke får livsnødvendig behandling. Det kan - dersom det er medisiner til sykehus - bety at legene må velge mellom pasienter som skal behandles eller ikke, sier medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket til VG. Én av årsakene til medisinmangelen er ifølge Madsen at grossistene sender medisiner som var ment for det norske markedet til andre land for å tjene mer penger. Produsentene får større fortjeneste i andre land fordi det er fastsatte maksimalpriser på legemidler i Norge.

I Legemiddelverket er det opprettet en egen faggruppe som jobber med problematikken. Dessuten har Helsedirektoratet opprettet en nasjonal legemiddelberedskapskomité som skal bistå direktoratet med å koordinere arbeidet med forsyningssikkerhet i Norge.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer