- Apotekkundene vil tape

- Når legemiddelgigantene sprøyter inn millioner for å overta norske apotek, vil de ha avkastning på investeringen. Resultatet kan bli færre fagfolk, og apotek som ser ut som salgsboder. Kundene blir taperne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det mener Martin Bjerke, leder i Norges Farmaceutiske Forening, som organiserer de høyest utdannede apotekansatte. Han frykter prisgaloppen i bransjen, og har sendt et skarpt brev til helseminister Tore Tønne.

Kioskutvalg

- I dag ser kundene med en gang at de er kommet inn på et apotek. På kontinentet selger imidlertid apotekene alt mulig annet som ikke har noe med legemidler å gjøre. I tillegg vil de store kjedene presse mer av de reseptfrie populære varene som for eksempel hodepinetabletter ut til selvbetjening. Det er ikke ufarlig, sier Martin Bjerke. Han peker på at det i Storbritannia selges 350 forskjellige paracetamolpiller. Dette legemiddelet er årsak til et stort antall forgiftninger, mange med dødelig utgang.

Når tilgjengeligheten øker, vil forbruket stige. Det er ikke bra for folkehelsa, sier Bjerke.

- Når lønnsomheten blir viktigere, vil personalkostnadene presses ned. Vi som har høy utdannelse, er de dyreste selvsagt. Kundene vil tape på at den faglige veiledningen svekkes. Særlig når utvalget og tilgjengeligheten øker, er det viktig at det er nok fagfolk til å gi kundene råd, sier Bjerke.

Distriktene taper

- Som tilsynsmyndighet er ikke vi opptatt av flest mulig, men best mulig apotek.

Vi tror den nye loven vil gi flere apotek der det allerede er mange, sier Marit Andrew, sjef for apotek- og legemiddelavdelingen i Helsetilsynet.

Satser på sterk vekst
Satser på sterk vekst Vis mer

Det har hun allerede fått rett i. Det er i de store byene og det sentrale østlandsområdet legemiddelgigantene nå kjemper om å slå seg ned. Kundegrunnlaget i distriktene er for lite til at det er kommersielt interessant. Mangel på farmasøyter vil dermed bli et ekstra stort problem for distriktene.

Dagbladet har snakket med en rekke aktører i bransjen. Ingen har tro på at prisene på legemidler vil gå ned - slik Stortinget håper.

80 prosent av alle legemidler selges på resept, og myndighetene bestemmer avkastningen. Dermed er det bare en liten del av omsetningen som i utgangspunktet kan konkurreres om.

- Det er mer sannsynlig at prisene vil gå opp. Alle millionene som nå investeres, må jo tjenes inn igjen. Det vil de gjøre ved å øke forbruket, presse personalkostnadene og øke prisene der de kan, mener Bjerke.

UNDER PRESS: - Dette er et av de apotekene som kan bli forandret, hvis de store legemiddelgrossistene får bestemme. Jeg frykter færre fagfolk, og produkter som ikke har noe med apotekdrift å gjøre, sier Martin Bjerke, leder i Norges Farmaceutiske Forening.