OVERRASKET: - Hvis dette stemmer, tror jeg det vil få mye å si for renomméet til Boots, tror Gry Stenslie (t.v) Venninnen Terese Blomberg kjøper kun økonologiske babyprodukter. Foto: Geir Bølstad.
OVERRASKET: - Hvis dette stemmer, tror jeg det vil få mye å si for renomméet til Boots, tror Gry Stenslie (t.v) Venninnen Terese Blomberg kjøper kun økonologiske babyprodukter. Foto: Geir Bølstad.Vis mer

Apotekvarer verst i test

- Boots´ babyprodukter er dårlige, mener Grønn Hverdag. Men de andre produsentene har skjerpet seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Grønn Hverdag har testet 129 stelleprodukter for babyer. Resultatet er en klar forbedring siden undersøkelsen i 2006. Da var mindre enn en fjerdedel av produktene uten helse- og miljøskadelige stoffer.

I årets undersøkelse får over halvparten toppkarakter. Hele 39 produkter er svanemerket.

- Det generelle bildet er veldig positivt, sier fagmedarbeider Håkon Lindahl i Grønn Hverdag.

En av de som har beveget seg i mer miljøvennlig retning er Natusan. Produktene deres er nå uten hormonforstyrrende parabener. De når likevel ikke helt opp fordi mange produkter inneholder parfyme.

Se hele oversikten over anbefalte og ikke-anbefalte produkter.

Hormonhermere og miljøgifter
Men testen byr på en negativ overraskelse. En serie apotekprodukter kommer aller dårligst ut. Babyproduktene til Boots, en engelsk kjede som er i ferd med å etablere seg i Norge,  inneholder hormonhermende stoffer, miljøgifter, parfyme og andre allergifremkallende stoffer.

Grønn Hverdag har blant annet funnet stoffet Cyclopentasiloxane, som står på SFTs liste over miljøskadelige stoffer de ønsker vesentlig reduksjon av innen 2010.

- Produktene til Boots er dårlige, mener Håkon Lindahl.

 RØDT: Produkter med karakter 2 og 3. GRØNT: Et utvalg anbefalte produkter. Grafikk: Jørgen Stensrud.
RØDT: Produkter med karakter 2 og 3. GRØNT: Et utvalg anbefalte produkter. Grafikk: Jørgen Stensrud. Vis mer

- Det er en utbredt hypotese at noen av disse kjemikaliene kan føre til nedsatt fruktbarhet, men det er også antydet at ADHD, lærevansker og autisme kan henge sammen med visse typer kjemikalier som man utsettes for som foster og i tidlig barndom. Det dreier seg i liten grad om akutt helsefare, det er belastningen over tid vi er bekymret for. Dette er produkter som barn bruker daglig. Det er viktig at disse er trygge, sier Lindahl.

Hverken EU eller Mattilsynet har foreløpig funnet grunn til å forby siloksaner eller parabener i kosmetikk.

Administrerende direktør i Boots Norge, Elisabeth Hunter, er kjempeskuffet over at Boots kommer dårligst ut, og sterkt uenig i at produktene er dårlige.

- Lovlig og trygt
- De stoffene vi bruker er helt lovlige og trygge. Konserveringsmidler er nødvendig for å holde produktene ferske, og vi har valgt det fordi vi mener det er det beste for våre kunder. Kvantaene av siloksaler og parabener er veldig små. Men kommer det andre konserveringsmidler på markedet, vil vi vurdere det, sier Hunter.

Hun vil helst ikke kommentere at flesteparten av konkurrentene har endret på sine produkter.

Håkon Lindahl i Grønn Hverdag frykter at apotekene kan miste troverdigheten sin.

UNDERSØKT: - Ikke disse...
UNDERSØKT: - Ikke disse... Vis mer

- Når man går på apoteket, forventer man at de selger trygge produkter. Vi har også sett i andre undersøkelser at apotekvarer ikke er de tryggeste. Apotekene har en troverdighet som andre ikke har, og den risikerer de å miste, sier Lindahl.

Det mener også småbarnsmødrene Gry Stenslie og Terese Blomberg, som møtte opp på åpningen av Boots-kjedens butikk nummer 30 i Norge, på Oslo S i dag.

- Hvis det stemmer tror jeg det vil få mye å si for renomméet til Boots. Jeg vil ikke en gang titte på babyproduktene deres, sier Gry Stenslie.

En annen testtaper er Pampers Active våtservietter, som ved siden av Boots-produktene er det eneste som oppnår karakteren 3 eller lavere på skalaen fra 1 til 6.

- Pampers har ikke fulgt med, men også de vil bli nødt til å bruke tryggere ingredienser, tror Håkon Lindahl.

Lindahl tror årsaken til forbedringen er at småbarnsforeldre er svært opptatt av å gi det beste til barna sine, og blitt mer obs på sammenhengen mellom kjemiske stoffer og de litt «ulne» folkesykdommene.

UNDERSØKT: ... men disse, bør du bruke til babyen, ifølge Grønn Hverdag. Foto: Geir Bølstad.
UNDERSØKT: ... men disse, bør du bruke til babyen, ifølge Grønn Hverdag. Foto: Geir Bølstad. Vis mer

- Bruk minst mulig
Grønn Hverdag oppfordrer folk til å bruke de anbefalte produktene, når de skal bruke noe.

- Vårt generelle råd er å bruke minst mulig av produkter til barna. Man kommer langt med rent vann og klut, man trenger ikke såpe, salve og våtservietter til alle bleieskift, sier Håkon Lindahl.

Grønn Hverdag har sett på innholdsfortegnelse, ikke mengde av kjemikalier i babyproduktene.

Pampersprodusent Procter & Gamble Norge har ikke besvart Dagbladet.nos henvendelser.

• Les også: Disse deodorantene inneholder miljøgifter.

Flere miljønyheter på Dagbladet.no/miljo

- IKKE SKADELIG: Administrerende direktør Elisabeth Hunter og kommunikasjonssjef Vibeke Hoff Norbye mener Boots har gode produkter. Foto: Geir Bølstad.
- IKKE SKADELIG: Administrerende direktør Elisabeth Hunter og kommunikasjonssjef Vibeke Hoff Norbye mener Boots har gode produkter. Foto: Geir Bølstad. Vis mer