App skal avsløre ulovlig kjøring med vogntog

Jakter på utenlandske trailersjåfører som kjører ulovlig i Norge. Passerer snart 20.000 rapporteringer i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den nye appen som er utviklet for å registrere utenlandske vogntog som kjører kabotasjekjøring, har vist seg å bli en stor suksess. Kabotasje betyr at utenlandske transportører som har levert internasjonal last, kan kjøre inntil tre betalte turer i Norge i løpet av en uke, før de må ut av landet igjen.

Fire uker etter at appen ble tatt i bruk er det over 100.000 tagginger i Norge, Sverige og Danmark. Over 7000 personer har registrert seg for å bruke Cabotagestudiens app som er utviklet ved universitetet i Lund i Sverige, og i Norge er det registrert 20.000 registreringer. 

Kartlegge omfanget - Formålet er å få en oversikt over hvor omfattende og utbredt kabotasjekjøring egentlig er i Norge. Tidligere har vi fått mange henvendelser om utenlandske selskaper som trolig bryter loven, men dette er første gang vi ser et stort prosjekt som faktisk kan være med på å dokumentere denne aktiviteten, sier forbundsleder i Norsk Transportarbeiderforbund (NTF) Roger Hansen til Dagbladet.

Tidlig i sommer gjennomførte forskerne ved Lunds Universitet en studie av kabotasjekjøring i Sverige, der godt over 163 000 observasjoner viste at 2 700 utenlandske lastebiler aldri forlot Sverige, og der 2 202 lastebiler mistenkes for ulovlig kabotasje.

Nå har appen vært i bruk i nesten fire uker i Norge.

- Det passerer rundt 2.000 kjøretøy daglig på Svinesund tollsted. Rundt 95 prosent av disse transportkjøretøyene kjører på utenlandske skilter. Vi mangler statistikk på hvor disse kjører, og hvilke type aktivitet de har når de er i Norge, sier Hansen.

Flere av de utenlandske kjøretøyene mistenkes for å ta flere enn de tre transportoppdragene som de lovlig kan gjennomføre internt i Norge før de må ut av landet. Flere yrkessjåfører Dagbladet har vært i kontakt med, forteller om utbredt juks hvor vogntogene returnerer til Norge uten last, etter en svipptur til Sverige eller Finland.

På den måten kan de tjene store penger på å transportere varer internt i Norge framfor å kjøre varer til og fra Europa. De utenlandske sjåførene opererer med lønninger som ligger langt under det norske sjåfører blir betalt.

- Vi vil at norske myndigheter skal kontrollere dette på en bedre og mer grundig måte. Vi hadde en god dialog med den forige regjeringen på dette området, og håper at vi får videreført dette med den nye regjeringa, sier Roger Hansen.

KABOTASJE: En ny app er tatt i bruk for å registrere utenlandske vogntogs bevegelser på norske veier. Foto: Erlend Aas/Scanpix
KABOTASJE: En ny app er tatt i bruk for å registrere utenlandske vogntogs bevegelser på norske veier. Foto: Erlend Aas/Scanpix Vis mer

Han mener at nye og strengere virkemidler må tas i bruk for å få bukt med problemet.

- Jeg er redd for at kabotasjekjøringen har et større omfang enn det vi liker å tro, sier Roger Hansen.

KARTLEGGE: Forbundsleder Roger Hansen i Transportarbeiderforbundets er glad for at omfanget av kabotasjekjøring nå blir kartlagt. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk/SCANPIX.
KARTLEGGE: Forbundsleder Roger Hansen i Transportarbeiderforbundets er glad for at omfanget av kabotasjekjøring nå blir kartlagt. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk/SCANPIX. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer