Appellnekt fra Oslo kommune

Streikende fikk ikke tale utenfor rådhuset. Fryktet støy.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Dette er det første vi i det hele tatt har hørt fra Oslo kommune, jeg synes det er veldig pussig, sier Ellinor Gilberg.

Streikelederen i Unio-Oslo kommune hadde ønsket å stå i spissen for 1000 streikende i Borggården for å kreve anerkjennelse for jobben de gjør i kommunen. Men på grunn av et seminar inne i Rådhuset ble søknaden avslått.

- Problemer for befolkningen
Dermed troppet de 1000 opp på Universitetsplassen i stedet. Der var det ingen som synes støynivået utgjorde et problem.

- Oslo kommune må skjønne at vår situasjon kan føre til problemer for befolkningen. Vi streiker for gode velferdstjenester i framtiden, fortsetter Gilberg.

Streikelederen karakteriserer kommunens tilbakemeldinger som utdanningsfiendtlige. I ryggen har hun ergoterapeuter, fysioterapeuter, førskolelærere, lærere, sykepleiere og andre utdanningsgrupper.

- Unge må finne det attraktivt å ta utdanning.

Hun peker på at det i dag blant annet er underbemanning av fagpersonell i helsevesenet og kun 45 prosent faglærte. Samtidig vil full barnehagedekning kreve 1000 flere førskolelærere.

- Det har vært en mindre lønnsutvikling i skoleverket og man sakker bakut lønnsmessig, forteller Gilberg.

BLE AVVIST: De streikende fikk ikke holde appell utenfor rådhuset i dag. Foto: TRULS BREKKE/DABGLADET
BLE AVVIST: De streikende fikk ikke holde appell utenfor rådhuset i dag. Foto: TRULS BREKKE/DABGLADET Vis mer


Ikke politisk signal

Gillberg lurer på om det er et politisk signal at de ikke slipper til. Byrådsleder i Oslo, Erling Lae benekter at det er tilfellet.

- Overhodet ikke. Vi er tilhengere av politisk engasjement i Borggården, forsikrer Lae.

Byrådslederen forteller at det aldri er politisk innblanding i slike saker, men at rådhusforvalteren må avgjøre om arrangementer eventuelt kommer i konflikt med hverandre.

- Demonstrasjon er greit, men vi kan ikke ha noe lydanlegg i Borggården når det er seminar inne hele dagen, forklarer rådhusforvalter Bjørn Risvik.

Et av Unios viktige krav overfor kommunen er mer likeverdighet mellom partene i lokale forhandlinger.

- Vi vil ha en større likeverdighet mellom partene når vi går til forhandlingsbordet og at trynetillegg og personvurdering ikke skal bety noe, sier Ellinor Gilberg.

Hun krever at kommunen viser mer enn de gjorde i meklingen.

- Vi er ikke forsikret om at økonomien treffer utdanningsgruppene godt nok. Vi streiker så lenge vi må, men Oslo kommune vet hvor de finner meg, sier Gilberg.