Appetitt på vold

KØBENHAVN (Dagbladet): Hvis voldsscenene i denne filmen skulle klippes, ble det bare en kortfilm igjen, mente filmtilsynet. De kunne ikke annet enn å returnere «Last man standing» med 18 års aldersgrense. Dagbladet møtte regissør Walter Hill. Han har levert en film som fråtser i vold og nedslakting av mennesker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Bortsett fra pengene, hva får en voksen familiemann med to små døtre til å lage film som strekker voldsspiralen enda et hakk?

- Jeg synes det er et uinteressant spørsmål. Hva er det ved den menneskelige legning som gjør at vi fascineres av konflikter, og særlig fysiske konflikter, spør actionregissøren tilbake. Han har selvfølgelig skjønt at angrep er det beste forsvar.

- Skader ingen

- Menneskedyret har appetitt på disse tingene, fortsetter han. - Det er en del av oss.

- Alle historier som fortelles inneholder vold i større eller mindre grad. Vi trenger helter og vi liker å se folk med mot. De blir idealer, og vi finner dem i film, drama og sport, sier Hill. Filmkyndige karakteriserer ham som en voldsestetiker.

Neste uke har hans nye film, «Last man standing» med Bruce Willis i hovedrollen, premiere 22 steder i Norge.

Filmen minner mye om en klassisk western, men hestene er byttet ut med bestemor Duck-biler og winchesteren med maskinpistol. En italiensk og en irsk gangsterbande rivaliserer om kontrollen over spritsmuglingen over grensa mot Mexico. I kampens hete utslettes alle bandemedlemmene, og bare de to mest kyniske drapsmaskinene står igjen ansikt mot ansikt ...

- Mener du at amerikansk filmindustri og du selv bidrar til en sivilisert kulturell utvikling ved å pøse på med brutalitet og menneskelig fornedrelse i stadig nye, utspekulerte varianter?

- Ja! Tidligere fikk man tilfredsstilt voldsappetitten ved offentlige henrettelser og liknende. Vi trekker voldsopplevelsene inn i en kinosal. Det er en skapt, kunstig og mer sivilisert virkelighet, som ikke gjør noe skade.

«Forebygger vold»

- Mange mener at enkelte utskudd inspireres til voldshandlinger av å se filmer.

- Nei, det kan ikke bevises. Hele den vestlige sivilisasjonen baserer seg på at vi selv er ansvarlige for våre egne handlinger. I Japan, der vold er generelt akseptert som en del av kulturen, er det ikke større kriminalitet enn i andre land. Jeg mener våre filmer forebygger på samme måte som prostitusjon forebygger voldtekt. Det er fattigdom som utløser vold og brutalitet.

- I Norge har filmen fått 18-årsgrense. Er det OK for deg?

- Jeg er mot sensur, men for å begrense publikum. Aldersgrensen er helt i orden. Dessuten er kino et bedre medium enn TV for actionfilmer. Når de sendes på TV, kan hvem som helst, også små barn, se på.

- Har du våpen selv?

- Nei, jeg går heller ikke på jakt. Det eneste jeg bryr meg om er å fortelle gode historier, som den i «Last Man Standing».

Bibelsk budskap?

- Nærgående studier av massemord med maskinpistol i sakte bevegelser hører med i en god historie?

- Jeg synes ikke det er galt. Faktisk er jeg inspirert av Det gamle testamentet. Handlingen er fra en by, Jeriko, der Gud ikke finnes, en fremmed (Bruce Willis) ankommer og blir en del av helvete på jord når to bander rivaliserer. Husk at Bibelen er en av de mest voldelige bøkene vi har, sier Hill. Han er smigret over å ha blitt spurt om å lage nettopp denne filmen. Den er en nyinnspilling av Akira Kurosawas «Yojimbo - Livvakten».

- Det er mindre vold i min versjon enn i Kurosawas. Han filmet jo en hund som løper i gata med en menneskehånd i kjeften, temmelig grotesk.

Til folk som bekymrer seg over den økende volden på kinolerretet, har Walter Hill følgende melding:

- Dere burde vite bedre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer