Apple + Beat Electronics

Apple er i samtaler og nærmer seg sitt største oppkjøp noensinne.

MUSIKK: Dr. Dre grunnla Beat Electronics sammen med Jimmy Lovine. Foto: REUTERS/Adam Hunger
MUSIKK: Dr. Dre grunnla Beat Electronics sammen med Jimmy Lovine. Foto: REUTERS/Adam HungerVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Apple er i samtaler med Beats Electronics om å kjøpe selskapet for 3,2 milliarder dollar, tilsvarende 19 milliarder kroner.

Skulle oppkjøpet bli en realitet blir det i så fall det største oppkjøpet har gjort noensinne, skriver Financial Times.

Beat Electronics ble grunnlagt av produsenten Jimmy Iovine og hip-hop-stjernen Dr Dre i 2008 og i kjøpet inngår den nylig lanserte musikkstrømmetjenesten og lydvirksomheten med de velkjente hodetelefonene Beats by Dr. Dre Studio.

Hvorfor vil Apple kjøpe Beat? Apples motivasjon for et slikt oppkjøp kan ligge i at det skjer endringer i måten vi hører på musikk. Abonnementstjenester, som den Beats lanserte så sent som 21. januar i år, vokser, mens nedlastning av musikk går tilbake.

Ifølge IFPI og Financial Times økte markedet for strømmetjenester av musikk med 50 prosent til 1,1 milliarder dollar i fjor. Samtidig falt markedet for nedlasting av musikk med 2 prosent til 3,93 milliarder dollar. Det er første gang med nedgang siden Apple lanserte iTunes i 2003. iTunes er fremdeles verdens største, men altså i et marked som faller.

Et oppkjøp vil også hjelpe på Apples cool-faktor som ikke er den samme som den en gang var.

Var i klørne til HTC Beats kunne imidlertid endt opp hos smarttelefonprodusenten og konkurrenten HTC. HTC kjøpte 50,1 prosent av Beats i august 2011, men solgte seg gradvis ut igjen, først ved å selge tilbake 25,1 prosent i juli 2012 og deretter resten på tampen av fjoråret til en pris som verdsatte Beats til nær 1,1 milliarder dollar.

Paradoksalt nok ble Iovine og Dr Dre (Andre Young) inspirert til å starte Beat på grunn av den dårlige lydkvaliteten i de hodetelefonene som man fikk med når man kjøpte iPhone. Og resultatet kan nå bli kjøpt av nettopp Apple for en haug med penger.

Og Apple har pengene. Selv om selskapet nå bruker titalls milliarder dollar på å kjøpe egne aksjer og gi aksjonærene solide utbytter har selskapet en velfylt kasse med over 130 milliarder kroner, tilsvarende over 765 milliarder kroner og 15 prosent av det norske oljefondet.

Detaljer gjenstår Avtalen kan ifølge avisen bli annonsert så tidlig som i neste uke, men kilder med kjennskap til saken opplyser at noen detaljer ennå gjenstår, og at samtalene fortsatt kan bryte sammen.

Avisen skriver også at en avtale i denne størrelsesorden vil representere en radikal kursendring for Apple-sjef for Tim Cook, tatt i betraktning at avdøde Steve Jobs var nesten allergisk til å forfølge høyprofilerte oppkjøp som dette.

Et oppkjøp vil føye seg inn i rekken av store oppkjøp i Silicon Valley i det siste. Financial Times trekker frem Googles oppkjøp av Nest Labs for 3,2 milliarder dollar, men Facebook tar fremdeles kaka med oppkjøpet av WhatsApp for 19 milliarder dollar, tilsvarende 112 milliarder kroner.

Flere nyheter Tesla stupte i New York
Twitter i fritt fall i år