MADE IN CHINA: Apple vil nå granske arbeidsforholdene ved kinesiske fabrikker som produserer elektronikk for selskapet. Foto: AP Photo/Eugene Hoshiko
MADE IN CHINA: Apple vil nå granske arbeidsforholdene ved kinesiske fabrikker som produserer elektronikk for selskapet. Foto: AP Photo/Eugene HoshikoVis mer

Apple ber om gransking etter at 300 arbeidere truet med masseselvmord

Skal se på forholdene i de kinesiske fabrikkene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Apple ba i dag om at utenforstående inspektører gjennomfører en kontroll av arbeidsforholdene i kinesiske fabrikker hvor iphone, ipad og andre Apple-produkter produseres.

Avgjørelsen om å gjennomføre kontroller kommer etter at 300 arbeidere ved elektronikkgiganten Foxconns truet med å ta livet av seg dersom firmaet ikke utbetalte sluttpakkene de hadde blitt lovet.

Foxconn produserer elektronikk for blant andre Apple, Dell, Nitendo og Microsoft, og det er ikke første gang bedriften er i søkelyset på grunn av dårlige arbeidsforhold. For to år siden tok 19 år gamle Ma Xiangqian tok livet sitt. I løpet av de neste månedene fulgte 12 andre personer hennes eksempel og saken skapte internasjonal oppsikt.

Identifiserer brudd Foxconn hevet etter mye press lønningene og helsetilbudet til de ansatte. Apple har nå bedt Fair Labor Association (FLA) om å identifisere spesielle anlegg hvor det har skjedd overtramp. De første inspeksjonene startet i dag, skriver The New York Times.

- Vi mener at arbeidere overalt har rett på et trygt og ordentlig arbeidsmiljø, og har derfor bedt FLA om å uavhengig vurdere ytelsen til våre største levrandører. Inspeksjonene som nå pågår er enestående innenfor elektronikkindustrien, både i skala og omfang, og vi setter stor pris på at FLA sa ja til å identifisere fabrikkene i en rapport, sier Apple-sjef Tim Cook i en utalelse.

Inspektørene startet i en fabrikk i Shenzhen, som også er kjent ved navnet Foxconn City. Fabrikken er en av de aller største i landet og har over 230 000 arbeidere. Menneskerettighetsforkjempere har lenge sagt at arbeiderne i Foxconn City jobber veldig lange dager, tvinges til overtid og jobber under dårlige arbeidsforhold. Foxconn benekter påstandene.

Ville hoppe fra taket For halvannet år siden fikk de ansatte ved fabrikken en 122 prosent lønnsøkning. Til gjengjeld måtte de signere på at de ikke ville begå selvmord.

I januar krevde også arbeiderne ved en fabrikk i Wuhan høyere lønn, men fikk beskjed om å enten komme seg tilbake på jobb eller akseptere en sluttpakke.

Da nesten alle de ansatte heller ville ha sluttpakken trakk Foxconn tilbake tilbudet. De 300 arbeiderne tok seg til slutt opp på fabrikkens tak og truet med å ta masseselvmord hvis de ikke fikk utbetalt pengene. Arbeiderne ble stående på taket helt til  ordføreren i Whuhan fikk overtalt dem til å komme ned neste dag.

Etter hendelsen gikk også Microsoft ut og sa at de ønsket å komme til bunns i hva som har skjedd.

DÅRLIGE FORHOLD: En gruppe studenter protesterer mor de dårlige arbeidsforholdene ved Foxconns fabrikker i mai i fjor. Foto: AP Photo/Kin Cheung
DÅRLIGE FORHOLD: En gruppe studenter protesterer mor de dårlige arbeidsforholdene ved Foxconns fabrikker i mai i fjor. Foto: AP Photo/Kin Cheung Vis mer
VIL GRANSKE: Apple-sjef Tim Cook har bedt uavhengige inspektører granske forholdene ved fabrikkene i Kina. Foto: REUTERS/Robert Galbraith
VIL GRANSKE: Apple-sjef Tim Cook har bedt uavhengige inspektører granske forholdene ved fabrikkene i Kina. Foto: REUTERS/Robert Galbraith Vis mer