Apple eier nå hvordan du bruker telefonen

Ideen om å flytte ting rundt på skjermen med fingrene tilhører Steve Jobs & co.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Apple revolusjonerte telefonmarkedet da Steve Jobs lanserte iPhone i 2007. Fram til da hadde såkalte «smarttelefoner» gjerne et stort tastatur med bitte små taster som var svært vanskelig å skrive på - eller du måtte bruke en penn for å trykke på skjermen.

Alt dette gjorde Jobs narr av i kjent stil under sin presentasjon av det som i dag framstår som et veiskille i moderne teknologi, fram til han presenterte Apples løsning på problemet:

En stor ren og «supersmart» skjerm, med kun én knapp, som du kan navigere ved kun å bruke dine egne fingre.

Jobs punchline etter å ha presentert denne geniale løsningen var: «Boy we have patented it».

Omfattende patent Apple-guruen fikk rett i det meste i sin presentasjon, men akkurat det med patentet tok fire år. Seint i går kveld fikk Apple godkjent patentet som gjør at de i realiteten har eierskap over det som kjennetegner dagens smarttelefoner.

Patentet, som gjelder samtlige bærbare multifunksjonelle enheter, dekker blant annet følgende:

• At man kan bevege elementer rundt ved å berøre skjermen.

• At man kan forandre måten disse tingene framstilles ved bruk av en, to eller flere fingre, for eksempel å zoome inn.

• At man kan bla mellom sider i for eksempel en nettleser (men gjelder også andre programmer) ved bruk av en finger eller scrolle på en side.

Samtlige gode smarttelefoner på markedet i dag bruker denne teknologien og det er nesten umulig å tenke seg en bedre måte å gjøre alt dette, enn det Jobs presenterte i 2007.

«Patentert smarttelefonen» Det store spørsmålet nå er hva Apple har tenkt til å gjøre med patentet og hvor aggressive de vil være i å forfølge konkurrentene.

- Patentet dekker så sentral funksjonalitet at det vil bli vanskelig å lage en konkurransedyktig smarttelefon uten å benytte seg av teknologien Apple nå eier. Patentet kan gi Apple mulighet til å herje rundt med konkurrentene, sier Florioan Mueller, en patentekspert PCMag har snakket med.

Teknologiekspert Gisle Hannemyr ved UIO er usikker på om patentet blir stående. Han trekker fram Amazons 1 click-patent som eksempel på et enda mer omfattende patent som har overlevd i 12 år, men det har fordret at netthandelgiganten ikke har presset konkurrentene for hardt.

- Amazons patent går ut på at man peker på en vare i en nettbutikk, klikker på det og dermed kjøper varen. Dette patentet har blitt stående fordi de ikke har håndhevet det spesielt aggressivt, de har riktignok fått noen penger fra blant annet Apple.

Liker Apple-teknologien Er Apple for aggressive, vil konkurrentene gjøre alt i sin makt for å få fjernet det. Mer sannsynlig er det at Apple vil bruke patentet i byttehandler med andre selskaper, der Apple får bruke teknologi andre har patentert mot at de tilgjengeliggjør multi touch-teknologien sin.

Apple og Nokia inngikk for eksempel nylig et forlik som gjør at Apple må betale store summer for å bruke Nokias teknologi i telefonene sine.

MULTI TOUCH: Et bilde som forklarer hvordan teknologien fungerer. Fra patentsøknaden til Apple.
MULTI TOUCH: Et bilde som forklarer hvordan teknologien fungerer. Fra patentsøknaden til Apple. Vis mer

- Patentet kan gi dem en formidabel forhandlingsmakt overfor konkurrentene, sier Hannemyr.

- Tror du teknologien Apple nå har patentert er så intuitiv og god at den vil dominere i over 100 år, akkurat som gass- og bremsepedalen på biler?

- Jeg er glad for min smarttelefon. Måten å navigere på er intuitiv og jeg er tilfreds med teknologien som var en forbedring i forhold til pennbaserte løsninger. Men teknologien forbedres hele tiden. Den lever til noen finner på noe smartere, sier Hannemyr.

Apple var nærmest døden nær da Steve Jobs kom tilbake til selskapet på slutten av 90-tallet. Siden den gang har selskapet vokst til å bli verdens mest verdifulle teknologiselskap. I fjor gikk Apple forbi Microsoft i verdi etter å ha økt med 550 prosent de fem foregående årene. Tidligere denne måneden ble det klart at Apple er mer verdt enn Microsoft, HP og Dell - til sammen.

Veksten siden 2005, da Apple startet å utvikle multi touch-teknologien, har altså vært eksplosiv og ført til iPhonen og iPaden. En kuriositet er at Apple egentlig hadde planlagt å lage iPad først, men en utvikler mente at en prototype lignet på en telefon.

Boikotter Apple Gisle Hannemyr er imidlertid ikke begeistret for selskapet som har gitt oss iPod, iPhone og iPad de siste ti åra, produkter andre selskaper har etterlignet og videreutviklet.

- Jeg har ikke kjøpt et Apple-produkt de siste ti årene. Rett og slett fordi jeg ikke liker måten de gjør business. Hvis den neste Android-telefonen har litt dårligere multi touch enn Apple, skal jeg leve fint med det.

- Hva er galt med Apple?

- Apple har en aggressiv og forbrukerfiendtlig holdning. De låser forbrukerne mer inne i produktene sine enn noen annen produsent. For eksempel er apps til en iPhone verdiløse hvis du bytter til en annen leverandør og alle som leverer produkter til deres «greie» må gå via App store, der de tar 30 prosent uten å tilføre produktet noe.

- De har en fanskare som er ekstremt lojale - og den er stor. Men blir de for aggressive, vil flere og flere si at de ikke ønsker å kjøpe deres produkter. Jeg vil ikke anbefale noen å boikotte Apple, men jeg som forbruker ønsker ikke deres produkter, sier Gisle Hannemyr.

SPENT: Gisle Hannemyr sier at måten Apple forvalter patentet vil avgjøre mye om det blir stående. Mest sannsynlig vil det bli brukt i forhandlinger med andre teknologiselskaper, noe som vil øke Apples innflytelse ytterligere. Foto: Privat
SPENT: Gisle Hannemyr sier at måten Apple forvalter patentet vil avgjøre mye om det blir stående. Mest sannsynlig vil det bli brukt i forhandlinger med andre teknologiselskaper, noe som vil øke Apples innflytelse ytterligere. Foto: Privat Vis mer

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer