SKATTEMOTIVERT: Apple-sjefen Tim Cook er stinn av penger, men må likevel låne milliarder.  (AP Photo/Eric Risberg)
SKATTEMOTIVERT: Apple-sjefen Tim Cook er stinn av penger, men må likevel låne milliarder. (AP Photo/Eric Risberg)Vis mer

Apple låner 98 milliarder kroner for å spare skatt

Apple låner penger til rekordlave renter, for å spare skatt og gi pengene tilbake til aksjonærene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no) Da Apple la frem skuffende kvartalstall 23. april ble det klart at selskapet ville øke utbyttet og betale tilbake 100 milliarder dollar,
tilsvarende 576 milliarder kroner, til aksjonærene innen 2015 er omme.

Selskapet gjorde det klart at en slik operasjon ville kreve frie likvider som selskapet ikke hadde for hånden, og at det skulle komme tilbake til detaljene rundt dette i nær fremtid.

Nå viser det seg at beslutningen om å låne pengene er skattemotivert.

Låner for å spare skatt Apple har stupt på børsen, men tjener fremdeles mye penger og sitter med 830 milliarder kroner i likvider. Selskapet velger nå likevel låne 98 milliarder kroner for å kunne gi pengene tilbake til aksjonærene, slik det lovet.

Apple har pengene, men de er tjent utenfor USA og ligger i selskaper som er registrert utenfor USA.

Hvis Apple hadde hentet hjem pengene fra de oversjøiske selskapene ville det utløst en skattesmell, men ved å låne pengene slipper selskapet den skatten.

Apple låner dessuten pengene til så lave renter at det blir langt billigere å låne pengene til utbyttene som skal betales enn å hente hjem pengene til USA.

Lave renter Låneprogrammet er, i følge Marketwatch, delt opp i seks deler og kan sammenlignes med måten land finansierer seg på, dog til mye lavere rente enn mange land rundt om i verden.

Lånene er på 3-, 5-, 10- og 30-år, med flytende og fast rente. 3-års lånet fikk for eksempel en rente som lå bare 20 basispunkter over 3-års amerikansk statsobligasjonsrente på 0,311 prosent, noe som gir en rente på 0,511 prosent.

Stort billigere er det ingen selskaper i verden som får låne penger til nå.

Fastrente i 10 år på 2,42 prosent For 5- og 10-års lånet med fast rente fikk Apple en rente som lå henholdsvis 40 og 75 basispunkter over tilsvarende statsobligasjonsrente, på 0,681 og 1,673 prosent.

Det gir en fastrente i 5 og 10 år på henholds vis 1,08 og 2,42 prosent. Norske boliglånskunder må til sammenligning betale en fastrente på 4 - 4,75 prosent på tilsvarende lange lån.

Lånet som løper i 30 år fikk for eksempel en rente som lå 100 basispunkter over 30-års statsobligasjonsrente, på 2,879 prosent, i følge Marketwatch.

Flytende i 5 år til 0,52 prosent På 3- og 5-års flytende rente fikk Apple en lånerente på henholdsvis 5 og 25 basispunkter over 3 måneders Libor på 0,2731 prosent - nå tilsvarende 0,3231 og 0,5231 prosent.

Til sammenligning har nordmenn stort sett en flytende boligrente på rundt 3,2 til 3,8 prosent.

Les også: Apple taper omdømme