Apple løftet Oljefondet med milliarder i 2. kvartal

Apple mot gamle høyder bidro solid til oppgangen og er igjen blant de fem største aksjeposten i porteføljen.

ØKONOMI: Direktør for Statens pensjonsfond utland, Yngve Slyngstad, advarer om svingninger i oljefondet fremover. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
ØKONOMI: Direktør for Statens pensjonsfond utland, Yngve Slyngstad, advarer om svingninger i oljefondet fremover. Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Statens pensjonsfond utland hadde en avkastning før valuta i andre kvartal på 192,3 milliarder kroner, tilsvarende 3,25 prosent.

Det er kraftig opp fra i fjor på samme tid, da avkastningen var på magre 0,06 prosent, tilsvarende 17,3 milliarder kroner.

Fondets kapital svinger også med kronekursen, som svekket seg i løpet av kvartalet. Det økte verdien av fondet med 131,6 milliarder kroner, sammenlignet med 139,3 milliarder kroner i samme kvartal i fjor.

Med det var avkastningen, inkludert valuta, på 167,3 millarder kroner høyere i årets 2. kvartal sammenlignet med samme kvartal i fjor. I tillegg ble fondet tilført 44 milliarder kroner oljepenger fra staten.

Den samlede avkastningen siden fondets oppstart i 2008 er på 2.069 milliarder kroner, men Oljefond-sjefen Yngve Slyngstad fastslo i dagens presentasjon at det ikke kan forventes at de gode resultatene i 2. kvartal skal fortsette.

- Aksjemarkedene har gått opp i andre kvartal, og fremvoksende markeder har sett den beste avkastningen. Markedene er tilført mye likviditet, og det har drevet aktivaprisene oppover. Vi har observert mindre volatilitet i markedene, men vi må være forberedt på svingninger i fondets verdi fremover, sier leder for Norges Bank Investment Management, Yngve Slyngstad.

61,3 prosent aksjer Renteinvesteringene fikk en avkastning på 2,04 prosent, mens avkastningen på fondets aksjeinvesteringer var 4,01 prosent.

Investeringer i fast eiendom fikk en avkastning på 3,04 prosent. Samlet var resultatet likevel 0,01 prosentpoeng lavere enn avkastningen på fondets referanseindekser.

Ved utgangen av kvartalet var fondets markedsverdi 5.478 milliarder kroner - en økning på 368 milliarder i kvartalet. Siden 30. juni har fondets verdi vært høyere, mens dagens verdi er 18 milliarder lavere - 5.460 milliarder kroner. Det tilsvarer rundt regnet 1,05 millioner kroner pr. nordmann.

Ved utgangen av kvartalet var det er investert 61,3 prosent i aksjer, 37,6 prosent i rentepapirer og 1,2 prosent i eiendom.

De største aksjepostene Den største aksjeposten er fremdeles det sveitsiske Nestle SA. Her økte verdien med 1,35 milliarder kroner til 41,3 milliarder dollar i løpet av 2. kvartal.

På de neste plassene følger Royal Dutch Shell på 32,5 mrd kroner, Novartis på 29,4 mrd kroner og Roche på 25,9 mrd kroner.

Apple, som steg til ny all-time high tirsdag, klatrert også flere plasser på topp 10 i oljefondet aksjeportefølje i løpet av 2. kvartal. Verdien på aksjene i Apple økte med 3,6 milliarder kroner til 24 milliarder kroner og smøg seg dermed forbi både BlackRock og HSBC Holding, og opp på en 5. plass.

Apple stod dermed også alene for 2,4 prosent av aksjeavkastningen på 147,7 milliarder kroner.

 
Her går det best Fremvoksende markeder utpekte seg med en avkastning på 7,4 prosent i kvartalet målt i fondets valutakurv og avkastning var var særlig høy i India, Russland, Tyrkia og Brasil.

Europeiske aksjer fikk på sin side en avkastning på 2,7 prosent, mens nordamerikanske aksjer hadde en avkastning på 4,8 prosent.

For Asia og Oseania var aksjeavkastningen på 6 prosent.Fondets renteinvesteringer besto hovedsakelig av obligasjoner, i tillegg til kortsiktige rentepapirer og bankinnskudd. Avkastningen på fondets eiendomsinvesteringer var påvirket av leieinntekter, verdiendringer i eiendom og gjeld, endringer i valutakurser og transaksjonskostnader for kjøp av eiendom.

Bekymringer Av kvartalsrapporten fremgår det også at andre kvartal har vært preget av bekymringer for den økonomiske veksten i USA, men det var før det kom ferske tall fopr 2. kvartal.

De amerikanske BNP-tallene for 1. kvartal var meget dårlige, men så kom tallen for 2. kvartal, som overrasket kraftig på den positive siden. I tillegg har det vært en bedring i mange andre økonomiske nøkkeltall.

Den europeiske sentralbanken satte ned styringsrenten mot slutten av kvartalet og lanserte en bred pakke med tiltak for å bedre tilgangen til kreditt i eurosonen. Blant annet inneholdt pakken tilbud om rimelige terminlån til europeiske banker.

I Storbritannia var det en positiv økonomisk utvikling og fallende arbeidsledighet i andre kvartal», heter det i kvartalsrapporten.

Flere nyheter Hvor går boligprisene fremover?
Shiller: - Alt er dyrt
2 av 9 ønsket å heve renten