- Apple manipulerte e-bokpriser

Amerikansk domstol mener Apple hjalp forlag med å presse prisene opp.

PRISSAMARBEID: Ifølge en amerikansk domstol skal Apple ha manipulert e-bokprisene. Foto: AFP/Emmanuel Dunand/NTB Scanpix
PRISSAMARBEID: Ifølge en amerikansk domstol skal Apple ha manipulert e-bokprisene. Foto: AFP/Emmanuel Dunand/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Apple drev med prissamarbeid med flere forlag og brøt dermed amerikanske konkurranseregler, konkluderte den føderale dommeren Denise Cote i New York i dag.

Det melder nyhetsbyrået AP.

- Klare bevis Hun sier at ingen forlag ville risikere alene å gå i mot Amazon.com for de mest populære e-bøkene, og på den måten laget et miljø som gjorde at de på få uker klarte å fjerne all konkurranse.

- Bevisene viser klart at Apple visste om prissamarbeidet og ble med på det for å hjelpe til for at det skulle lykkes, sier Cote.

Apple-talsmann Tom Neumayr sier at de vil anke saken.

- Apple  har ikke drevet med prissamarbeid og vil kjempe i mot disse feilaktige påstandene. Vi har ikke gjort noe galt, sier han til AP.

Apple-advokat Orin Snyder advarte i retten Cote mot å sette en farlig presedens.

- En seier Assisterende justisminister Bill Baer kaller dommen for en seier for millioner av kunder som velger å lese bøker elektronisk.

- Gjennom dagens rettsavgjørelse og tidligere forlik med fem store forlag, kan kundene igjen tjene på konkurranse og betale mindre for sine e-bøker, sier Baer.