Apple med skattesmell på 120 480 729 330 kr. Det tilsvarer 19 millioner utgaver av denne telefonen

Dom fra EU-kommisjonen har konkludert - på tross av innvendinger fra Irland. 

MÅ SELGE MANGE UTGAVER: Apple må tilbakebetale 120 milliarder kroner i skatt. Det tilsvarer rundt 19 millioner utgaver av Iphone 6. Foto: NTB Scanpix
MÅ SELGE MANGE UTGAVER: Apple må tilbakebetale 120 milliarder kroner i skatt. Det tilsvarer rundt 19 millioner utgaver av Iphone 6. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): 13 milliarder euro.

Det er det Apple må ut med etter å ha fått ulovlige skattefordeler i Irland - et beløp tilsvarende det produsenten selv tar for 19 154 320 utgaver av Iphone 6.

Dette ble klart etter dagens dom fra EU-kommisjonen.

- Medlemslandene kan ikke gi skattefordeler til utvalgte selskaper. Det er ulovlig i henhold til EUs regler for statsstøtte, uttaler EUs konkurransekommissær Margrethe Vestager i en pressemelding, ifølge NTB.

Derfor må Irland, der Apple har sitt hovedkontor, nå kreve inn pengene.

Beløpet på 13 milliarder euro tilsvarer 120 milliarder kroner og gjelder for perioden fra 2003 til 2014.

Landet har, ifølge BBC, planer om å klage inn dommen.

- Vi er sterkt uenig med EUs avgjørelse. Avgjørelsen gir meg ikke annet valg enn å søke statens støtte for å klage, sier finansminister Michael Noonan ifølge BBC.

Årsaken til Irlands reaksjon er, ifølge Noonan, at landet ønsker å forsvare retten til å regulere eget skattesystem.

- Vi må sørge for skattesikkerhet for bedrifter, og utfordre EUs forsøk på å hindre medlemstatenes mulighet til å ta egne valg i slike tilfaller, sier Michael Noonan.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer