Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Apple-sjefen: - FBI ba oss om å lage «programvare som tilsvarer kreft»

FBI vil ha tilgang til død terrorists iPhone. Apple nekter å hacke den.

 NEKTER Å HACKE TELEFON:  En domstol har beordret Apple til å låse opp telefonen til avdøde Syed Rizwan Farook, som sammen med sin kone drepte 14 personer i San Bernardino i desember, men selskapet nekter. Foto: EPA / NTB Scanpix
NEKTER Å HACKE TELEFON: En domstol har beordret Apple til å låse opp telefonen til avdøde Syed Rizwan Farook, som sammen med sin kone drepte 14 personer i San Bernardino i desember, men selskapet nekter. Foto: EPA / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Apples toppsjef Tim Cook beskylder nå amerikanske myndigheter og FBI for å be teknologiselskapet han leder om å utvikle «programvare som tilsvarer kreft».

Det melder amerikanske ABC News som i natt norsk tid har intervjuet Cook om den pågående rettsstriden mellom selskapet og FBI.

En domstol har beordret Apple til å låse opp telefonen til avdøde Syed Rizwan Farook, som sammen med sin kone drepte 14 personer i San Bernardino i desember, men selskapet nekter.

- Handler ikke om én telefon Apple mener det i praksis vil bety at selskapet må produsere en programvare som Apple-sjefen mener «tilsvarer kreft».

- Denne saken handler ikke om én telefon. Den handler om framtida. Det som står på spill her er hvorvidt myndighetene kan be Apple om å lage programvare vi mener kan gjøre hundrevis av millioner kunder sårbare, sier Cook i ABC-intervjuet, og legger til:

- Den eneste måten å få informasjonen - i alle fall akkurat nå, den eneste måten vi vet hvordan - ville vært å lage programvare som vi ser på som tilsvarende kreft. Det er det som står på spill her.

Trump ber om boikott Saken har vakt sterke reaksjoner i USA, blant annet har presidentkandidat Donald Trump oppfordret til boikott av selskapet. Selskapet får imidlertid støtte av andre teknologigiganter.

Både Facebook, Google og Twitter har i løpet av de siste dagene gjort det klart at de støtter Apple.

- Disse kravene kan skape en skremmende presedens og hindre selskapers innsats for å sikre produktene sine, het det i en uttalelse fra Facebook torsdag.

Googles toppsjef Sundar Pichai mener det vil svekke brukernes privatliv hvis selskaper tvinges til å tilrettelegge for hacking.

Vil gjøre det umulig å hacke Apples ingeniører jobber nå med ny sikkerhetsteknologi som vil gjøre det nærmest umulig for myndigheter å bryte seg inn låste iPhoner.

Hvis teknologiselskapet lykkes i arbeidet, vil det bli svært vanskelig for politiet å låse opp telefonene - selv om de skulle vinne fram med rettslige krav av den typen FBI har fremmet i USA, skriver New York Times.