HACKING.   Apple og Steve Jobs har blitt hackernes nye favorittmål. Foto:  Justin Sullivan/Getty Images/AFP/Scanpix.
HACKING. Apple og Steve Jobs har blitt hackernes nye favorittmål. Foto: Justin Sullivan/Getty Images/AFP/Scanpix.Vis mer

Apple stadig mer utsatt for hacking

Er blitt hackernes nye favorittmål.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Mac har lenge vært regnet som en sikrere datamaskin enn PC. Lenge fantes det så å si ikke virus som var rette inn mot Apples datamaskiner og hackere har tradisjonelt konsentrert seg om windowsbaserte PC-er, som har hatt en langt større markedsandel enn datamaskinene fra Apple. Dette er imidlertid i ferd med å forandre seg, melder CNN.

Etter hvert som Apple har vokst seg stadig større har selskapet og blitt langt mer utsatt for hacking og virus.

Større Det er nemlig den sterke veksten som gjør at Apple nå har blitt hackernes nye favorittmål.

-Markedsandelen til et selskap er en rimelig god indikator på hvem hackerne går etter, sier Kevin Halley hos datasikkerhetsselskapet Symantec Security Reponse.

-Hackere er motivert av penger, så de vil naturligvis ha tilgang til flest mulig folk, forklarer han.

iPad Hackergruppa Goatse Security greide i forrige uke å få tak i e-postadressene og ID-numrene til 114000 iPad-brukere fra nettsidene til det amerikanske telekomselskapet AT&T.

Og selv om feilen lå hos telekomselskapet og ikke hos Apple, må angrepet tolkes som et angrep mot det amerikanske dataselskapet.

Goatse Security hevder dessuten at en flink hacker kan greie å utnytte en feil i iPadens nettleser til å sende ut spam.

Vekst  -Dette er en wake-up call for Apple som selskapet ikke kan ignorere, sier Hemanshu Nigam i nettsikkerhetsselskapet SSP Blue.

-Hackere er alltid ute etter selskaper som er på toppen i sine respektive bransjer og Apple har nå fått en markedsandel som er så stor at det har blitt interessant for de som driver med datakriminalitet, sier han.

Det er derfor ikke overraskende at hackere nå vender oppmerksomheten mot Apple. De er interesserte i den programvaren som flest folk bruker for å komme seg på nettet, og denne programvaren er i stadig større grad laget av Apple.

Riktignok har PC-er fremdeles en langt større markedsandel enn datamaskinene fra Apple, men suksessproduktene iPhone og iPad gjør at selskapet likevel får en stadig større andel av nettmarkedet. 

Tiltak Apple har lenge sagt til sine kunder at de ikke trenger å bekymre seg om datasikkerhet. På nettsidene til selskapet står det for eksempel at «Alle Mac-er er sikre fra første stund, og du kan trygt arbeide og spille uten forstyrrelser».

Nigam mener dette ikke er redelig overfor kundene til Apple.

-Å si at Apple-produkter ikke kan få virus gir brukerne en falsk følelse av sikkerhet. Det er dessuten å be om bråk. Hackere vil nemlig ta dette som en utfordring og forsøke å hacke selskapets produkter, sier han.

Den amerikanske nettsikkerhetseksperten mener Apple nå må ta grep.

-Apple må prøve å ta kontroll over situasjonen. Hvis det ikke skjer, vil selskapets rykte bli skadelidende, slår han fast.