LOV MED JAILBREAKING:  Det amerikanske kontoret for kopibeskyttelse slo i dag fast at det er lov å laste ned applikasjoner som ikke er godkjent av Apple. Foto: Scanpix
LOV MED JAILBREAKING: Det amerikanske kontoret for kopibeskyttelse slo i dag fast at det er lov å laste ned applikasjoner som ikke er godkjent av Apple. Foto: ScanpixVis mer

Apple tapte copyright-avgjørelse

Nå er det lov med «jailbreaking».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Apple har i dag gått på et alvorlig nederlag i det amerikanske kopibeskyttelseskontoret.

I en svært overraskende avgjørelse har de bestemt at det er fult lovlig for iPhone-brukere å laste ned applikasjoner som ikke er godkjent av Apple, melder Ars techica.

Kjempet i mot
Avgjørelsen omfatter også andre tilbydere av såkalte smarttelefoner, men i praksis handler dette om Apple.

Selskapet har kjempet kraftig i mot praksisen, som kalles «Jailbreaking». De argumenterer blant annet med at nedlasting av uautoriserte Apps kan gjøre telefonene ustabile og blottlegge dem for sikkerhetshull. De har til og med gått så langt som til å antyde at det i verste fall kan slå ut telefontårn. Kopibeskyttelseskontoret kom derimot til en annen konklusjon.

- Viktig prinsipp Mario Ciabarra, grunnleggeren av Rock Your Phone, som kaller seg en uavhengig iPhone Apps-butikk mener avgjørelsen er det første skrittet i retning av å åpne iPhone app-markedet for konkurranse og fjerne «håndjernene» som Apple legger på utviklere som ønsker å nå brukere av den populære telefonen.

Avgjørelsen er en stor serier for gruppen Electronic Frontier Foundation (EFF), som har kjempet for at kopibeskyttelseskontoret skal lette på regelverket.

- Avgjørelsen er basert på et viktig prinsipp. Kundene skal få lov til å bruke og modifisere apparateen de kjøper slik de ønsker. Hvis du kjøper det, eier du det, sier Jennifer Stisa Granick i EFF.

Anbefales ikke
Selv om det nå er lovlig vil ikke bransjebladet PC World anbefale deg å åpne telefonen for uautoriserte programmer.

- iPhonen kan bli mindre stabil, avhengig av hvile uautoriserte apps du installerer. Den har en liten mulighet for sikkerhetshull og du kan også oppleve vanskeligheter med å oppdatere det offisielle operativsystemet på telefonen. I tillegg vil garantien på telefonen være ugyldig, selv om kopibeskyttelseskontoret har sagt at det er lovlig, slår tidsskriftet fast.