Apple vil gi deg Star Wars- teknologi hjemme i stua

Vil skape en helt ny 3D-opplevelse.

HOLOGRAM:  Hologrammet er mest kjent fra Star Wars, hvor prinsesse Leia ber Luke Skywalker om hjelp som et hologram. Foto: AP Photo/Lucasfilm Ltd & TM
HOLOGRAM: Hologrammet er mest kjent fra Star Wars, hvor prinsesse Leia ber Luke Skywalker om hjelp som et hologram. Foto: AP Photo/Lucasfilm Ltd & TMVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

3D-filmer vist på TV og kino har blitt et utbredt fenomen de senere år. Nå har imidlertid Apple tatt patent i en teknologi som vil kunne revolusjonere det tredimensjonale marked, skriver den britiske avisa The Telegraph.

Mens dagens 3D-teknologi baserer seg på to bilder som er lagt oppå hverandre, vil den nye teknologien gi faktiske tredimensjonale bilder - og dermed fjerne behovet for briller.

Den nye skjermteknologien vil ta i bruk skjermpiksler med bilder tatt fra mange forskjellige vinkler fra venstre til høyre. Disse vil igjen sees forskjellig av venstre og høyre øye, og framstå som tredimensjonale for seeren.

Tilpasses øynene Teknologien skal også kunne lage hologramliknende bilder, som har vært en våt drøm for utviklere etter den berømte scenen i Star Wars, der prinsesse Leia i et direkteoverført hologram ber Luke Skywalker om hjelp.

Hologrameffekten vil skapes ved at sensorere i skjermen registrerer seerens hode- og øyebevegelser.

- Ved å registrere hvor øynene befinner seg, vil de høyre- og venstrevinklede skjermbildene tilpasses bevegelsen til øynene for å skape et bilde som likner et hologram, står det å lese i patentdokumentene, ifølge The Telegraph.

Akselerer Seeren vil altså kunne bevege seg fritt rundt de tredimensjonale objektene, og bildet vil endre seg i forhold til posisjon, som igjen gir en følelse av et ekte hologram.

Det åpnes også for bruk av såkalt holografisk akselerasjon, som betyr at bildene beveger seg i relativ hastighet i forhold til seerens bevegelser, som igjen gjør at man ikke behøver å gå i en stor bue for å få med seg hele rekkevidden av hologrammet.

Tredimensjonale tv-er er planlagt som det nye store innenfor teknologiens verden neste år. Mange filmer blir nå laget i 3D-format for kinoene verden over, og det lanseres 3D-tv-er.

Holografiske bilder vil imidlertid kreve en helt ny teknologi ved selve filmingen, som sørger for at skuespillerne blir filmet fra en rekke vinkler under innspilling. Derfor vil teknologien trolig i første omgang implenteres i pc-er.

Norsk hologramstunt Hologramteknologien ble godt kjent for nordmenn flest under det amerikanske presidentvalget i 2008, da CNN presenterte korrespondenten Jessica Yellin som et hologram på direktesending.

Ankermann Wolf Blitzer sto og snakket med Yellin i studio - og tilsynelatende var de bare få meter fra hverandre. Yellin befant seg imidlertid i Chicago.

Det var det norske selskapet Vizrt som sto bak det forbløffende stuntet. Yellin ble filmet fra flere ulike vinkler da hun ble intervjuet, og spøkte med at hun var prinsesse Leia.

Teknisk sett var hun dog ikke et ekte hologram, da det kun var synlig for tv-seeren, og ikke for programlederen i studio.

 DIREKTEOVERFØRT:  Under presidentvalget i 2008 ble CNNs korrespondent Jessica Yellin presentert som et hologram på direkten. Et norsk selskap sto bak stuntet. Foto: REUTERS/CNN/SCANPIX
DIREKTEOVERFØRT: Under presidentvalget i 2008 ble CNNs korrespondent Jessica Yellin presentert som et hologram på direkten. Et norsk selskap sto bak stuntet. Foto: REUTERS/CNN/SCANPIX Vis mer