Apple VS Apple

Beatles står mot iPod i en rettssal i London. Apple Computers kunne nok tenke seg en litt annerledes 30-årspresang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Dommer Edward Mann ble servert uvanlige rytmer i britiske High Court sist uke. Advokater iført parykk dro nemlig fram en datamaskin og lastet ned discohiten «Le Freak» fra 1978 fra Apple Computers store internett-suksess iTunes. Formålet med opptrinnet var å vise dommer Mann hvordan det halvspiste eplet i logoen til Apple dukket opp mens sangen ble lastet ned fra Apples egen musikkbutikk i iTunes. Advokaten er engasjert av Beatles\' plateselskap Apple Records . De mener Apple Computer må holde seg langt borte musikkbransjen. Dataselskapet mener på sin side at er i sin fulle rett til å overføre musikkfiler.

NÅ VET DOMMER Edward Mann godt hvordan man laster musikk fra iTunes. Han er selv én av over 40 millioner mennesker rundt i verden som er stolt eier av Apple Computers iPod. Den veldesignede hvite lagringsenheten, som spiller musikk og holder rede på digitale bilder og videofiler, sendte et svekket Apple Computer til uante høyder da den ble lansert i 2001. På fem år har selskapet flyttet seg fra datarommet og inn i stua. iPod kan nå enkelt kobles til stereoanlegget, og leverer full pakke for musikkelskere verden over.

DE AMERIKANSKE datanerdene Steve Jobs og Steve Wozniak kunne neppe forestilt seg en slik suksess da de startet Apple Computers for nesten nøyaktig 30 år siden. Forretningsideen var Macintosh - hjemmedatamaskinen for alle. I stedet for å måtte fôre datamaskinen med lange kommandolinjer, kunne brukerne navigere seg fram ved hjelp av enkle museklikk. Men Apple Computers havnet snart i trøbbel. I 1985 forlot gründerne selskapet, samtidig som Microsoft lanserte det konkurrerende operativsystemet Windows. Apple Computers gikk til sak for brudd på opphavsrett, men tapte. Bill Gates\' Microsoft feide inn på banen på 90-tallet, og Windows dominerte markedet. Apple Computers var i ferd med å gå konkurs.

MEN SÅ lanserte Apple Computer den fargerike iMac i 1998, og selskapet var i ferd med å bygge seg opp igjen. I 2001 kom iPod, som nå nærmest kan definere hva som er kult innenfor bærbar datalagring. 30 år etter starten tjener selskapet mer penger enn noen gang. Likevel kunne nok selskapet ha håpet på en litt annerledes bursdagspresang. Paul McCartney, Ringo Starr og Yoko Ono og enka etter George Harrison raser mot iPod og iTunes. Beatles startet plateselskapet Apple Corps i 1968, med en rekke datterselskaper som alle bærer navnet Apple . Siden den gang har selskapet formidlet inntektene fra Beatles\' musikk. Den nåværende rettstriden skriver seg fra en dom i 1991, der dataselskapet måtte punge ut med rundt 180 millioner kroner til Beatles og love aldri mer å bruke merkenavnet til musikk. Beatles\' Apple Corps mener iPods og iTunes er klare brudd på avtalen. Nå er det opp til Storbritannias rettssystem å avgjøre hvilket eple som er råttent.