April 2013: - Tidenes ran Mai 2014: - God politikk

Pensjonistforbundet anklager arbeidsminister Robert Eriksson for løftebrudd.

SVARER PÅ KRITIKK: Pensjonistforbundet er skuffet over trygdeoppgjøret og anklager arbeids- og sosialminister Robert Eriksson for løftebrudd. Foto: Jacques Hvistendahl
SVARER PÅ KRITIKK: Pensjonistforbundet er skuffet over trygdeoppgjøret og anklager arbeids- og sosialminister Robert Eriksson for løftebrudd. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - For første gang har vi sittet rundt bordet med en minister vi vet er enig med oss i at avkortningen på 0,75 prosent på løpende pensjon bør fjernes. Robert Eriksson har fram til han ble arbeidsminister vært svært tydelig på at dette er en urettferdighet han ønsker å endre på. Derfor har vi siden valget i 2013 hatt store forhåpninger, sier forbundsleder Borge Rørvik i Pensjonistforbundet.

Årets trygdeoppgjør ble undertegnet i dag. Pensjonistforbundet, som har vært med i drøftingene på vegne av landets pensjonister, er skuffet over utfallet.

I pensjonsreformen gikk alle partier med unntak av Frp inn for at løpende pensjoner skal reguleres med lønnsutviklingen, fratrukket 0,75 prosentpoeng.

«Tidenes velferdsran» - For mange pensjonister vil dette bety en inntektsreduksjon på flere hundre tusen kroner i løpet av pensjonisttilværelsen. Frp vil
nå ha en slutt på at landets pensjonister skal ranes på denne måten, uttalte Robert Eriksson i april i fjor.

Eriksson, som da var opposisjonspolitiker og leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, gikk så langt som å kalle pensjonsreformen «tidenes velferdsran».

Nå sitter Eriksson i posisjon som landets arbeids- og sosialminister. Han er dermed ansvarlig statsråd for et trygdeoppgjør hvor avkortningen i løpende pensjoner ligger inne.

- For å si det sånn, så er Frp fortsatt enig med Frp's politikk. Det er riktig at vi har gått inn for at avkortningen på 0,75 prosentpoeng skal bort, sier Eriksson og utdyper:

- Ved valget fikk Frp en oppslutning på 16,3 prosent. Det handler om å gi og ta. Verken Høyre eller Frp har fått gjennomslag for hele sitt partiprogram, men det er mye god Frp-politikk i regjeringsplattformen.

- God politikk Eriksson mener det er søkt at Pensjonistforbundet nå anklager Frp for løftebrudd.

- Pensjonistforbundet vet at bortfall av 0,75-avkortningen ikke er tatt inn i regjeringsplattformen. De burde heller se på det vi har fått gjennomslag for, som reduksjon i avkortningen for gifte og samboende pensjonister fra 15 til ti prosent. Det lovet jeg også velgerne i valgkampen, sier Robert Eriksson.

Arbeidsministeren sier de har lagt fram et godt og riktig trygdeoppgjør som gir pensjonistene økt kjøpekraft, noe Frp er svært opptatt av.

- Jo større Frp blir ved framtidige valg, dess større er sjansen for at vi får gjennomført vårt partiprogram. Men summa summarum har vi en god regjeringsplattform og fører en god politikk for seniorene i Norge, sier Robert Eriksson.

- Mange skuffet Trygdeoppgjøret regulerer grunnbeløpet og pensjonene i folketrygden, og angår dermed om lag én million nordmenn og mer enn 800 000 alderspensjonister, påpeker Pensjonistforbundet.

Rørvik tror Frp`s løftebrudd vil føre til mange skuffete pensjonister.

- Vi har fått mange henvendelser fra pensjonister som har hatt store forventninger til årets trygdeoppgjør, særlig siden FrP i en årrekke har lovet å fjerne underreguleringen om de kom til makten. Derfor er det nok mange som i dag er skuffet med en vekst på 2,89 prosent, sier Borge Rørvik.

Grunnbeløpet vil etter årets drøftinger øke fra 85 245 kroner til 88 370 kroner. Dette utgjør en økning på 3,67 prosent. Alderspensjon under opptjening oppreguleres også med 3,67 prosent, mens regulering av den løpende alderspensjonen for dagens pensjonister blir på 2,89 prosent. Minste pensjonsnivå for alderspensjonister øker med 3,16 prosent.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer