Ap\'s 8 skoleløfter

Ap-leder Jens Stoltenberg presenterer i dag åtte tiltak for en skole hvor ingen kontaktlærere skal ha mer enn 15 elever.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Åttepunktsplanen fra Jens Stoltenberg legges fram på Bredtvedt videregående skole i Oslo i dag fordi den ifølge Ap trues av nedleggelse på grunn av regjeringens frislipp av privatskoler.

Den svenske utdanningsministeren Ibrahim Baylan vil trolig hjelpe sin sosialdemokratiske kollega med argumenter om friskoleloven. Han deltar på det åpne møtet i dag.

-  Erfaringene fra Sverige viser at frislippet av private skoler fører til større ulikheter, sier Stoltenberg til Dagbladet.

Punktene

De åtte punktene i Ap\'s skoleløft inkluderer:


1.
Øke timetallet til minst 28 timer i uka i barneskolen.


2.
Sikre at hver kontaktlærer i grunnskolen ikke skal ha ansvar for mer enn 15 elever.


3.
Bedre rekrutteringen av lærere, videreføre karakterkrav ved opptak og styrke kvaliteten i lærerutdanningen. Vil bruke 2- 3 milliarder kroner til etter- og videreutdanning av lærere.


4.
Stoppe frislippet av private skoler. Vil gå tilbake til den gamle privatskoleloven, som gir støtte til skoler basert på alternativ pedagogikk eller livssyn.


5.
Ti milliarder kroner til oppussing av skolebygg i form av rentefrie lån de neste fire åra.

6.
Innføre gratis lærebøker til alle elever i den videregående skolen.


7.
Styrke realfagene.


8.
Redusere frafallet i den videregående skolen ved å utvikle og forbedre yrkesfagene.

Ubesvarte anrop

Utdanningsminister Kristin Clemet (H) sier til Dagbladet at Jens Stoltenbergs plan overhodet ikke inneholder noe nytt.

-  Dette er bare det som står i programmet. Hovedspørsmålene i valgkampen står ubesvart fra Ap: Hvordan skal de videreføre reformen Kunnskapsløftet? Hva skal de tre partiene gjøre med opptakskravene til lærerutdanningen? Hvordan skal Ap i det hele tatt løse den store uenigheten med SV i skolepolitikken? spør Kristin Clemet.

SVENSKEHJELP: Jens Stoltenberg får i dag besøk av den svenske utdanningsministeren Ibrahim Baylan for å diskutere erfaringene fra Sverige når det gjelder friskoler. Her er Stoltenberg på Tåsen skole i Oslo.