Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frykter KrF blokkerer for Stortingsmelding om bioteknologi

Aps bønn til Erna: Ikke gå i samme felle som oss

Ap styrte landet i åtte år uten å ta de vanskelige diskusjonene om eggdonasjon og assistert befruktning til Stortinget. Nå frykter de at Erna vil la seg styre av KrF slik Jens lot seg styre av Sp. 

KRITISK: Torgeir Micaelsen, Aps helsepolitiske talsmann, synes det er uholdbart at Høyre utsetter diskusjonen om eggdonasjon til sitt landsmøte. Nå egger han Høie til å raske på. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix
KRITISK: Torgeir Micaelsen, Aps helsepolitiske talsmann, synes det er uholdbart at Høyre utsetter diskusjonen om eggdonasjon til sitt landsmøte. Nå egger han Høie til å raske på. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sist gang det ble lagt fram en stortingsmelding om bioteknologi var i 2001-2002. Siden har den vitenskapelige utviklinga eksplodert - men politikerne har ikke fulgt etter med en ny stortingsmelding.

Under de rødgrønne var det Sp som trenerte saken. Nå advarer Arbeiderpartiets helsepolitiske talsmann Torgeir Micaelsen Erna Solberg (H) mot å gå i samme felle.

- I dag er vi i en situasjon hvor dagens bioteknologilov ikke i det heletatt er oppdatert. Det må Stoltenberg-regjeringen ta sitt ansvar for, men det har tatt tid under denne regjeringen også, og nå er vi helt på overtid. Min oppfordring til helseminister Høie er at han rasker på slik at Stortinget rekker å ta stilling til den i denne Stortingsperioden, sier Micaelsen.

Lovte evaluering

Som sine forgjengere, har den blåblå regjeringen også lovet å legge fram en evaluering av loven. Den har latt vente på seg - og er nå utsatt til i vår.

Micaelsens frykt er at KrF blokkerer meldinga, slik Sp gjorde før dem.

Partiet har sagt klart i fra om at de vil motarbeide en liberalisering av loven.

Faktisk står det i regjeringens samarbeidsavtale med de to støttepartiene at det ikke skal innføres verken tidlig ultralyd-tilbud eller NIPT-blodprøve til alle gravide i stortingsperioden.

Micaelsen påpeker at mange viktige spørsmål - deriblant eggdonasjon - ikke står nevnt i avtalen, og mener den ikke er noe hinder for stortingsmeldinga.

Ikke noe hinder

- Jeg synes det er vanskelig å leve med at man i saker med et stort flertall på Stortinget, som ikke er berørt av noen samarbeidsavtale, og hvor teknologien og folkemeningen er gått forbi oss, ikke skal ta stilling til dette, sier Micaelsen.

Statsminister Erna Solberg (H) har i intervju med den kristne avisa Dagen likevel ikke turt å garantere at meldinga blir lagt fram som planlagt i løpet av våren.

Helsepolitisk talsmann Tone W. Trøen (H) i partiet legger ikke skjul på at særlig diskusjonen om eggdonasjon er vanskelig.

Hennes eget parti er selv splittet om saken, som ventes å bli et stort diskusjonstema på partiets landsmøte i vår.

- På dette området er det som alle andre områder sånn at man er nødt til å forhandle og avtale med andre partier. Siden Ap i løpet av åtte år ikke gjorde noe på dette området, synes jeg vi skal la denne prosessen gå, så får vi ta debattene og vurderingene når meldinga kommer til Stortinget, sier Trøen.

Samtidig som partiet selv må finne ut hva de mener, prøver de å avklare hva særlig KrF og V kan gå med på.

Kritisk

Micaelsen i Ap er opptatt av at et mindretall ikke lenger bør få blokkere for en slik stortingsmelding - og oppfordrer til at partigruppene «fristilles» fra avtaler med andre partier i spørsmålet om loven.

- Når det gjelder eggdonasjon ser det nå ut til å være flertall på Stortinget for å innføre det, men så lenge ikke saken kommer til Stortinget, får vi heller ikke diskutert det. Det mener jeg vi ikke kan leve med lenger fordi pasienter forventer at Norge skal være i front på dette området, sier Micaelsen.

- Det er vel litt dobbeltmoralsk av Arbeiderpartiet å si det, når dere selv lot dere stanse av et mindretall?

- Jeg er helt åpenhjertig på at vi hadde problemer med det. Det opplever helt sikkert dagens regjeringsparti også at de har, men det er ikke noen grunn til at man skal gjenta det nå, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling