ÅPNER FOR SURROGATI: Jon Reidar Øyan, leder i Arbeiderpartiets homonettverk, er positiv til såkalt altruistisk surrogati. 
ÅPNER FOR SURROGATI: Jon Reidar Øyan, leder i Arbeiderpartiets homonettverk, er positiv til såkalt altruistisk surrogati. Vis mer

Aps homonettverk åpner for søskensurrogati

Positiv til surrogati, men møter ingen støtte i Høyre. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jon Reidar Øyan, som leder Aps homonettverk, sier han er positiv til såkalt altruistisk surrogati. I Danmark er venner og søstre unntatt fra surrogatiforbudet.

Det norske forbudet mot å benytte surrogatimødre er absolutt, mens danskene altså har laget et unntak i sin lov. Nå tar Øyan til orde for frivillig, altruistisk surrogati «dersom for eksempel søsteren din vil bære fram barnet», skriver Vårt Land. Også Nederland og England har unntak for tilsvarende surrogatiordninger.

- Jeg vet om ganske mange som er iherdige motstandere av kommersiell surrogati, men som er mer positivt innstilt til reelt frivillig, altruistisk surrogati. Selv er jeg enig med disse, sier Øyan til avisen.

Han ser ikke for seg at partiet han tilhører kommer til å åpne for kommersiell surrogati i løpet av de nærmeste årene.

Helsepolitisk talskvinne i Høyre, Tone Wilhelmsen Trøen, ønsker debatten velkommen i forbindelse med at bioteknologiloven skal revideres, men legger seg ikke på samme linje som Øya.

- Høyre kommer nok ikke til å åpne for noen former for surrogati, sier hun.

Barne- og likestillingsminister Solveig Horne har ikke lagt fram noe forslag for Stortinget ennå.

(NTB)