Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Aps kontantstøttedyrere enn vår

- AUFs «kontantstøtte» blir dyrere enn vår, men jeg ser positivt på utspillet, sier KrFs parlamentariske leder Einar Steensnæs. Forslaget fra AUF-leder Anniken Huitfeldt er en videreføring av Aps politikk og kan ikke kalles kontantstøtte, sier Høyres Per-Kristian Foss.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I stedenfor en ren kontantutbetaling til småbarnsforeldre som ikke benytter seg av barnehagetilbudet, vil Huitfeldt utvide fødselspermisjonsordningen med ett år. Det andre året skal kunne tas ut inntil barnet er fem år, eller som redusert arbeidstid i flere år. Huitfeldt gir ifølge VG uttrykk for at Ap ikke har tatt tidspresset på småbarnsfamiliene alvorlig nok.

Forslaget hennes skiller seg imidlertid vesentlig fra den kontantstøtte Bondevik-regjeringen med støtte fra Høyre og Frp har vedtatt.
Steensnæs tolker det likevel som en forsiktig erkjennelse og en tilnærming fra Aps side i dette spørsmålet.
- Jeg synes det er veldig positivt at Ap nå ser at hovedideen bak kontantstøtten er mer tid til barna og at de nå blir mer aktive med å komme med innspill i den anledning, sier Steensnæs. Han er ikke overrasket over at utspillet kommer fra ungdommen.
- Det er først og fremst de unge som føler dette behovet. Tilslutningen til kontantstøtte har vært sterkest blant småbarnsforeldre.

Dyrere


Steensnæs setter imidlertid et stort spørsmål ved Huitfeldts beregninger. Hun mener ett års utvidet omsorgspermisjon vil koste drøyt 6 milliarder kroner, litt mindre enn Bondeviks kontantstøtte når den er fullt utbygget. Steensnæs peker imidlertid på at regjeringens forslag til kontantstøtte vil redusere statens utgifter til barnehageutbygging.
- Kontantstøtten skal bare gis til de som ikke tar i mot barnehageplass. I Huitfeldts forslag ligger det ikke noen slik begrensning. Dermed vil kostnadene i hennes tilfelle bli høyere, sier Steensnæs.
Dermed gir forslaget KrF et kjærkomment argument i diskusjonen om hvem som belaster de offentlige utgifter mest.

Mer av samme sort


Høyres finanspolitiske talsmann Per-Kristian Foss mener AUFs forslag dreier seg om noe helt annet enn kontantstøtte.
- Dette er å sette navnet «kontantstøtte» på en videreføring av Aps gamle forslag om utvidet rett til fødselspermisjon.
- Retten til permisjon på grunn av barn er forøvrig i dag strukket ganske lang. Man risikerer å gjøre kvinner en bjørnetjeneste ved å utvide permisjonsordningen.
- Godt over 90 prosent av disse midlene går til yrkesaktive. Mens kontantstøttens ide er å kompensere for forskjellene mellom hjemmeværende og utearbeidende. Jeg oppfatter derfor forslaget mer som et ønske om at Ap ikke lenger skal bruke kontantstøtten som argument for ikke å hestehandle med sentrumspartiene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!