Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ap's nye metoo-regler inneholder ikke forbud mot nachspiel

Utvalg har sett på nye retningslinjer mot seksuell trakassering og behandling av varslere.

METOO-SAKER PÅ BORDET: Ap-leder Jonas Gahr Støre har måttet hanskes med flere metoo-saker det siste halve året.

Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
METOO-SAKER PÅ BORDET: Ap-leder Jonas Gahr Støre har måttet hanskes med flere metoo-saker det siste halve året. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ap's eget metoo-utvalg har sett på nye retningslinjer mot seksuell trakassering og behandling av varslere. Men utvalget ønsker ikke å forby nachspiel.

Utvalget foreslår at en varslersak først skal behandles i Ap om hendelsen har skjedd på partiarrangementer eller partirelaterte sammenkomster. Reglene vil også inneholde en foreldelsesfrist, skriver Aftenposten.

Utvalget ønsker i tillegg å innføre kontradiksjon, at begge parter i en varslersak får kommet med sine versjoner.

- Retten til kontradiksjon blir et bærende prinsipp, sier utvalgets leder, Pål Kulø Lønseth, til Aftenposten.

Alkohol på arrangementer i partiene er blitt et tema i kjølvannet av metoo-varslene. Lønseth sier at han mener det er utenfor utvalgets mandat å vurdere alkoholforbud på Ap's arrangementer.

- Jeg synes statsråder bør gå på nachspiel. Nachspielet er ikke problemet, det er hvordan man oppfører seg der som kan bli det, sier Lønseth

Metoo-utvalget mener i tillegg at de samme reglene skal gjelde for tillitsvalgte i partiet som for ansatte i arbeidslivet for øvrig. Arbeiderpartiets tusenvis av fritidspolitikere er ikke omfattet av arbeidsmiljøloven i sitt forhold til partiet.

Den endelige innstillingen fra utvalget legges fram for Ap's sentralstyre 11. juni.

Trond Giske trakk seg som nestleder i Arbeiderpartiet 7. januar som følge av flere varsler mot ham. Varslene er knyttet til seksuell trakassering og upassende oppførsel. Siden har en rekke varsler kommet mot andre i både Ap og andre norske partier.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!